Forexnews.bg
Далио: Бъдете по-предпазливи в момента! ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 13 Ноември 2018 09:30

DalioРей Далио е основател и ръководител на най-големия хеджфонд в света - Bridgewater Associates. Успехът на Далио не е случаен, а резултат от неговите качества и усилена работа. Ето защо, когато Далио говори, цялата инвестиционна общност, слуша внимателно.

„Живеем в свят, в който политиката и избора на политиците имат много по-голям ефект върху пазарите“, коментира Рей Далио, основател и ръководител на най-големия хеджфонд в света - Bridgewater Associates, по време на конференция в Лисабон, Португалия.

Популизмът, според Далио, е феномен не само в САЩ, но и по целия свят.

Според инвеститоа-милиардер, пазарите са заложели в цените на акциите изход за разединен Конгрес, при проведените междинни щатски избори. Така, политиците играят все по-голяма роля върху финансовите пазари, не само в САЩ, но и по целия свят.

„Аз бих бил по-предпазлив в инвестициите си в момента“, съветва Далио. Според него, напълно е възможно да видим понижение на пазарите през следващите една, или две години.

Според Далио, в момента сме в седмия ининг от икономическия цикъл. Той предупреди още Фед да не прибягва към ускорено повишение на лихвите, или с повече от това, което очакват инвеститорите

Първо добрата новина. Според Далио, световната икономика, в момента е в много добра форма.

„Икономиката в момента е на, или близо до най-добрите си стойности, и не виждам никакви сериозни икономически рискове на хоризонта, за следващите година, или две“, коментира Далио, в пост в социалната медия – LinkedIn, в петък.

Сега и лошите новини...

„Опасяваме се, че какъвто и да е магнитута на следващия спад, който рано или късно ще дойде, когато и да настъпи, ще произведе много по-големи социални и политически конфликти от досега съществуващите“, според гениалния инвеститор.

Световните пазари, в момента са при нови върхове, след като се стабилизираха през последните осем години, след финансовата криза. Централните банки, са допринесли, за основна част от доброто представяне на световните фондови пазари, с поддържане на лихвите, при ултраниски нива, смята още експертът.

И макар, ръстът да стартира, с изборната победа на Тръмп, той не е бил единственият фактор, допринесъл за силното поскъпване на акциите. Добрите корпоративните резултати и перспективи за следващото тримесечие, бяха друг катализатор, за достигането на нови исторически най-високи стойности.

Опасенията на Далио обаче са, че дълговете, които се появяват в системата включително при пенсионната и здравната, могат да създадат бавно и стабилно „изтискване“ на икономиката и пазарите. Вместо рязък шок, който да бъде преодолян бързо, Далио прогнозира, че ще видим „постепенно“ свиване, което ще нарани в най-голяма степен, хората с най-ниски доходи.

„Когато погледнем световната картина, налице е риск от спад следствие на стесняващата се монетарна политика на централните банки по света“, смята още експертът.

Далио припомни, че напрежението между САЩ и Китай също е сериозна заплаха за световната икономика, като добави, че е важно инвеститорите да диверсифицират портфейлите си и да избягват прекомерната концентрация в дадени активи.

„С най-голяма тежест в момента за инвеститорите е да знаят, как да балансират портфейлите и експозициите си. С минаване на времето, рисковете се увеличават“, заключи Далио.

„Ако погледнете към прогнозираната възвръщаемост, съпоставена с кеша и облигациите, то прогнозираната доходност изглежда правилна. Възходящият потенциал обаче, изглежда ограничен. Какъвто и да е стратегическия Ви риск... аз бих бил предпазлив, отколкото агресивен“, смята още гениалният инвеститор.

Според Далио, инвеститорите трябва да се притесняват с хоризонт следващите две години. „С напредването на времето, рисковете се повишават“, допълва още той. „Зад нас остават положителните ефекти от данъчните облекчения“.