Forexnews.bg
Това са най-големите заплахи пред щатските пазари ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Октомври 2018 10:29

stock-crashКакво е сбъркано на пазарите? Това се питат инвеститорите след два дни през този месец на спад на Dow Jones от над 600 пункта? Дали става въпрос за търговската война между САЩ и Китай, или политиката на Фед? Или нещата са доста по-дълбоки.

Ето някои от основните причини за изключително силното понижение на щатските индекси:

По-високи лихвени нива

Фед повиши нивото на лихвите три пъти през тази година и общо осем пъти от края на 2015-та година. Това обаче е само върха на айсберга. Пауъл обеща още от същото и в бъдеще, което силно раздразни президента Тръмп.

Повишенията на лихвите въздействат изключително нeблaгoпpиятнo нa индексите и очакванията за печалби на компаниите. В допълнение повишението на лихвите прави американските потребители по-малко склонни да потребяват и да ползват кредити.

Повишаване на волатилността

Октомври и сред най-волатилните месеци на годината. И това се доказа с пълна сила през тази година. Индексът на волатилността VIX е при нива от 25 пункта, или най-високата му стойност от февруари на тази година...

Иначе макроикономическата среда не изглежда лоша, след като нивото на безработица е при най-ниските си нива за последните няколко десетилетия и бизнеса проявява признаци на увереност.

Китайската икономика се забавя

Първите резултати от търговската война между САЩ и Китай са налице. Втората най-голяма световна икономика – тази на Китай, регистрира ръст от 6.5% през третото тримесечие, което се оказа под средните очаквания. Редица експерти обаче, изразяват мнение, че забавянето може да е по-голямо, като не са убедени в достоверността на статистическите данни.

Риск пред маржина на печалбите

Повечето компании изнасят добри резултати за третото тримесечие. Нещо повече, те дори изнасят отлични резултати. На борсите се търгуват обаче очаквания. А очакванията за бъдещите резултати, далеч не са толкова розови.

Добрите резултати на щатските компании отразяват до голяма степен данъчната реформа, предприета от администрацията на Тръмп. Нейния ефект обаче, се очаква да отшуми догодина и все повече от пазарните участници започват да се чудят какво ще доведе до по-нататъшен ръст на печалбите?

Политическата несигурност

Сякаш, че пазарите си нямат други проблеми, но трябва да се справят и с политическа несигурност. А тя е по много направления – Саудитска Арабия, Италия, Китай, Иран и т.н.