Forexnews.bg
JPM: Следващата криза през 2020-та година ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 23 Октомври 2018 10:43

crashКолко лоша ще бъде следващата криза? Отговор на този въпрос дават от щатската инвестиционна банка J.P. Morgan Chase & Co.

Десетилетие след като фалита на Lehman Brothers предизвика срив на пазарите и множество спешни мерки, стратезите в банката създадоха модел, насочен към измерване на времето и тежестта на следващата финансова криза. И те смятат, че инвеститорите трябва да я очакват през 2020 г.

Добрата новина е, че следващата криза вероятно ще генерира малко по-малко болезнен удар от предишната, според техния анализ. Лошата новина? Намаляването на ликвидността на финансовия пазар след срива от 2008 г. е нещо, което трудно ще се преодолее.

Моделът на щатската банка изчислява резултатите, базирани на продължителността на икономическата експанзия, потенциалната продължителност на следващата рецесия, степента на ливъридж, оценките на цената на активите и нивото на дерегулация и финансовата иновация преди кризата. 

Според модела, инвеститорите могат да очакват спад на фондовите пазари от около 20%. Повишение на лихвите по корпоративните облигации с около 1.15 процентни пункта. Спад от 35% в цените на енергията и 29% спад в индустриалните метали.  Увеличение с 2.79 процентни пункта в спреда между щатските държавни облигации и тези на развиващите се страни. Понижение от 14.4% във валутите на развиващите се страни.

"Сравнение със случилото се при последната финансова криза, тези прогнози не изглеждат чак толкова страшни", пишат Джордж Норманд и Федерико Маникарди от JP Morgan, отбелязвайки, че по време на рецесията и последвалата световна финансова криза S&P 500 падна с 54% от своя връх. 

Според Марко Коланович, повишената популярност на индексните фондове, за сметка на активно управляваните фондове, създава предпоставка за пазарни смущения и нарушения.

"Преминаването от активно към пасивно управление на активи, и по-специално намаляване на активите на активно управляваните фондове, понижава способността на пазара да предотвратява и се възстановява от големи пазарни корекции", пише Джойс Чанг и Ян Лоис, от банката.

Освен въпроса за ликвидността, Норманд и Маникарди подчертаха продължителността на следващия спад като критично неизвестно в измерването на това как ще протече кризата. Колкото по-дълго продължава рецесията, толкова по-голям е ръстът на пазарите, показва анализът им от минали епизоди.

"Продължителността на рецесията е мощно съпротивление при връщането, което трябва да съвпада с опасенията на някои читатели, че политиците нямат необходимото парично и фискално пространство, за да извлекат икономики от следващата рецесия", пишат те.