Forexnews.bg
JPM: Следващата криза през 2020-та година ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 23 Октомври 2018 10:43

crashКолко лоша ще бъде следващата криза? Отговор на този въпрос дават от щатската инвестиционна банка J.P. Morgan Chase & Co.

Десетилетие след като фалита на Lehman Brothers предизвика срив на пазарите и множество спешни мерки, стратезите в банката създадоха модел, насочен към измерване на времето и тежестта на следващата финансова криза. И те смятат, че инвеститорите трябва да я очакват през 2020 г.

Добрата новина е, че следващата криза вероятно ще генерира малко по-малко болезнен удар от предишната, според техния анализ. Лошата новина? Намаляването на ликвидността на финансовия пазар след срива от 2008 г. е нещо, което трудно ще се преодолее.

Моделът на щатската банка изчислява резултатите, базирани на продължителността на икономическата експанзия, потенциалната продължителност на следващата рецесия, степента на ливъридж, оценките на цената на активите и нивото на дерегулация и финансовата иновация преди кризата. 

Според модела, инвеститорите могат да очакват спад на фондовите пазари от около 20%. Повишение на лихвите по корпоративните облигации с около 1.15 процентни пункта. Спад от 35% в цените на енергията и 29% спад в индустриалните метали.  Увеличение с 2.79 процентни пункта в спреда между щатските държавни облигации и тези на развиващите се страни. Понижение от 14.4% във валутите на развиващите се страни.

"Сравнение със случилото се при последната финансова криза, тези прогнози не изглеждат чак толкова страшни", пишат Джордж Норманд и Федерико Маникарди от JP Morgan, отбелязвайки, че по време на рецесията и последвалата световна финансова криза S&P 500 падна с 54% от своя връх. 

Според Марко Коланович, повишената популярност на индексните фондове, за сметка на активно управляваните фондове, създава предпоставка за пазарни смущения и нарушения.

"Преминаването от активно към пасивно управление на активи, и по-специално намаляване на активите на активно управляваните фондове, понижава способността на пазара да предотвратява и се възстановява от големи пазарни корекции", пише Джойс Чанг и Ян Лоис, от банката.

Освен въпроса за ликвидността, Норманд и Маникарди подчертаха продължителността на следващия спад като критично неизвестно в измерването на това как ще протече кризата. Колкото по-дълго продължава рецесията, толкова по-голям е ръстът на пазарите, показва анализът им от минали епизоди.

"Продължителността на рецесията е мощно съпротивление при връщането, което трябва да съвпада с опасенията на някои читатели, че политиците нямат необходимото парично и фискално пространство, за да извлекат икономики от следващата рецесия", пишат те.

 

Коментари  

 
0 #2 brokeradge 2018-10-27 18:21
Днес ми е деня да ви го кажа : + :lol:

Извод1: Вземете заем от Америка - да видите - убаво ли е...

Извод2: капитал е римска дума за лихва, интерес, наеми , рента!
Цитиране
 
 
0 #1 brokeradge 2018-10-27 18:19
ох Тръмп, ох Новина !
това се вижда от 7 часовата разлика чак от България че 2019-2020
ще тресе света с
Това го предсказа още 2014-15 год
когато стартира Сирийската война в региона.
Определено ще бъде Библейско @
Ефекта тръгна обаче от едно друго място АНглия - финансовия договор за Заем 1946 към Англия след войната по плана Маршал е взет от USA &Canada за няколко Билиона....за цели 60 години е върнат с клизма до 29.12.2006 г. Забравели да кажат че Англия- е фалирала 1945 по библейски за 70 години Данаил 12.12@
1945-2016 БрЕкзит 24.6. и тъй като никой не разбира от цифри камо ли от комбинаторика - всички са в недуумения от какво се образуват тия ЕФЕКТИ @

Последвал- ГОЛЯМ СПАД на британския паунд от 2007 г от 2.2$ до 1.1 $ на финансов език му казват паритет. Следва
++ BrExit ++ и до 2018 г не може да се възстанови никак икономиката на едно островче което в миналото е имало десетки колонии сега е в мъгла!
Цитиране