Forexnews.bg
GS: Петролът няма да достигне 100 долара ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 22 Октомври 2018 08:07

oil-06Петролът не се очаква да достигне 100 долара, поне според анализаторите на водещата щатска инвестиционна банка Goldman Sachs, която по традиция се отличава с доста точни прогнози по отношение на „черното злато“.

Според Джефри Къри, анализатор в GS, шансовете за това да видим цена на петрола от 100 долара за барел изгледжат доста малки. Това не е първия път, когато Къри изразява негативни очаквания за петрола през септември, или октомври.

“Не казваме, че не можем да видим цена на петрола от 100 долара. Просто това не е нашия базов сценарий и смятаме, че той е не е много вероятен“, коментира Къри в интервю пред финансовото издание CNBC.

Какви са мотивите в основата на тази прогноза?

Според Къри, не се очаква предлагането на петрол от страна на Иран да достигне до нула барела, като според някои пазарни наблюдатели, едва ли предлагането на суровината ще се понижи дори наполовина.

От друга страна, ако се вярва на данните, то Саудитска Арабия повишава производството си през последните седмици, при това по-бързо от очакванията. Това води до по-големи очаквания, че спадът в производството на петрол на Иран ще бъде компенсирано, преди влизане на санкциите над страната от четвърти ноември.

„През последните четири месеца станахме свидетели на повишение на производството на петрол с 20% от страна на Саудитска Арабия, в среда на намалено производство от страна на Иран, в размер на 700 000 барела на ден“, смята още Къри.

Производството и на останалите членове на ОПЕК се повишава, или в случая на Либия – се стабилизира и също се добавят барели към пазара.

От друга страна, налице е низходяща корекция на прогнозите по отношение на производството на петрол от страна на МЕА и самия ОПЕК, в среда на очаквано забавяне на световния ръст.

“Нашият основен сценарий е за минимално понижение в запасите през четвъртото тримесечие, което ще държи цената на петрола в рамките на около 80 долара за барел“, прогнозира още Къри. Според него цената на брента ще се запази в рамките на между 60 и 80 долара през последното тримесечие на годината.