Forexnews.bg
Ст. Дръкенмилър: Чака ни масирана дългова криза по-голяма от 2008 г. ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 16 Октомври 2018 10:56

stan-druckenmillerЕдин от най-великите инвеститори на всички времена – Станли Дръкенмилър, вижда масирана дългова криза, която се заформя. Той смята, че ерата на рекордно ниски лихви и стимули, от страна на централните банки по света, е довела до рекордни нива на задлъжнялост и предстои по-голяма дългова криза от тази през 2008-ма година, когато ликвидността започне да пресъхва.

Коментарите на Дръкенмилър, който се отличава с доходност от над 30% на година, през последните над 30 години, идват в унисон и с други анализатори, които предупреждават за предстоящи проблеми на щатските фондови пазари.

Последното мнение на „мечи настроен“ анализатор, не закъсня и то идва от експерта Джон Хъсман. Той отдавна е познат с мечите си прогнози и призиви към инвеститорите, че щатските акции са изключително скъпи и надценени и ще загубят 60%, или повече от стойността си. Експертът за пореден път потвърди тезата си.

Остойностявайки очаквания спад, според Хъсман, сривът на пазарите ще заличи 20 трилиона долара от пазарната капитализация.

„За последен път сме виждали съчетаването на рискови фактори, подобни на тези в момента, през седмицата до 24-ти март 2000-та година, което маркира пика на технологичния балон.“, коментира Хъсман в последния си блог. 

И докато прогнозите на анализатора изглеждат нереалистични, от настояща гледна точка, както може да се види, те далеч не са нещо, което никога не се е случвало. Всъщност, подобен спад, бе реализиран последно през периода между 2007 и 2009-та година.

Някои индекси, се понижиха дори повече, като технологичният Nasdaq се понижи със 78% от върха си, по време на „пукането на технологичния балон“.

Според изчисления, пазарната капитализация на публично търгуваните щатски компании от индекса Russell 3000 Index, възлиза на 30 трилиона долара през януари. В случай, че загубата от 20 трилиона долара, прогнозирана от Хъсман, стане реалност, то това би озночавало понижение на индекса от 66%.