Forexnews.bg
Лагард: Очаквайте още пазарна волатилност ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 15 Октомври 2018 07:42

lagardЦентралните банки по света трябва да се приготвят за повече пазарна волатилност в среда на повишение на лихвите и търговската война, коментира Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ.

Съветът на МВФ към централните банки е да продължат да изграждат монетарни и фискални буфери, за рисковете в бъдеще.

„Сега не е момента да си кажем, добре нека да си починем малко и да оставим фискален толеранс и да забавим реформите“, коментира Лагард в телевизионно интервю. По отношение на търговската война между САЩ и Китай, ръководителят на МВФ коментира - „нашето съобщение бе много ясно – намалете напрежението и започнете диалога отново“.

И други официални представители на централни банки, призоваха САЩ и Китай да седнат на „масата за преговорите“. Това на прави Харухико Курода, ръководителят на централната банка на Япония.

Миналата седмица, инвеститорите станаха свидетели на изключително голяма волатилност на щатските и останалите международни пазари, като индексът на сините чипове Dow отбеляза третото си най-голямо понижение, по абсолютна стойност в историята.

Представители на централни банки на развиващи се пазари пък, посочиха към опасността, която представляват повишенията на лихвите от страна на Фед.

Лагард заяви още, че централните банки разполагат в момента със слаби възможности за въздействие на потенциална следваща криза, но банковата система е много по-силна в момента и с много по-добри провизии и регулация, по-малко лоши кредити и по-ниско ниво на ливъридж от предходната криза.

„Разбира се в системата все още има рискове и ние трябва да им отделим необходимото внимание“, коментира още Лагард.