Forexnews.bg
Можете да се скриете в банкови акции? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 12 Октомври 2018 08:33

bank-of-americaВ среда на масирани разпродажби на световните финансови пазари инвеститорите се чудят къде да се скрият. И извън традиционните заподозрени, като злато, сребро и други благородни метали, може би има едно спасения на фондовите пазари. И това, е напълно възможно да са акциите на финансовите компании.

Всъщност, повишението на лихвите има положителен ефект за банките, по отношение на техните печалби. Финансовият сектор, е може би единствения сектор, който ще се облагодетелства от по-високи лихви, защото те ще доведат до повишение на маржина на печалбите им.

„Имахме 10 години на монетарни стимули. Това, на практика доведе до по-високи печалби при индустриалните компании и по-ниски – при финансовите“, коментира Давид Сера, основател на Algebris, в специално интервю за Bloomberg Television. „Това обаче, е на път да се промени с повишението на лихвите“, смята още експертът.

Финансовите компании по целия свят, напрактика ефективно бяха манипулиране от негативните лихви, в среда на обратно изкупуване на активи. Държането на лихвите по облигациите при изкуствени ниски нива, на практика държаха печалбите на финансовите институции при „изкуствено ниски нива“, смятат още пазарни наблюдатели.

С намаляване на натиска върху финансовите компании обаче, ситуацията е много вероятно да се промени.

Фед премина от монетарни стимули към повишение на лихвите, като следващата стъпка ще е в посока на намаляне на рекордния баланс на Фед. Това на практика, ще изтегли ликвидност от пазара и ще доведе до по-нататъшно повишение на лихвите. А това ще е добре за банките.

Големият губещ от промяната на монетарната политика на Фед ще са компаниите, които в най-голяма степен се облагодетелстваха от политиката на стимули.

Първите признаци, дали финансовите компании ще са добра покупка, ще бъдат дадени съвсем скоро, с изнасянето на резултатите за изминалото тримесечие на водещите щатски финансови институции.