Forexnews.bg
Тръмп: Фед се побърка ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 11 Октомври 2018 07:17

trumpПрезидентът Доналд Тръмп продължи да критикува Фед, заради политиката на резерва за повишение на лихвите.

„Мисля, че Фед се побърка“, коментира Тръмп, след като слезе от президентския самолет в Пенсилавния, където стартира с кампанията си „Да направим Америка отново Велика“.

Коментарите му, последваха изключително волатилна сесия за щатските пазари, през която индексът на сините чипове Dow загуби 831.83 пункта, или 3.15% от стойността си, а широкият S&P 500 се понижи с 3.29%, или 94.66 пункта.

Експертите допринасят за голяма част от спада – политиката на Фед по отношение на повишението на лихвите.

По отношение на спада на фондовите пазари, Тръмп не изглежда особено изненадан. „Това е корекция, която всички очаквахме дълго време. Но аз наистина не съм съгласен с това, което прави Фед“, коментира „борсовият експерт“ Тръмп.

Критиките на Тръмп към Фед не са новост. Само ден по-рано, Тръмп заяви, че не харесва това, което прави резервът. Според щатския президент, повишението на лихвите е твърде бързо.

„Мисля, че не трябва да се движим толкова бързо. Аз харесвам ниските лихвени нива“, заяви Тръмп.

През септември Фед повиши нивото на федералните лихви с 25 базисни пункта за трети път през тази година, до нива от между 2 и 2.25%.

Ръководителят на резерва – Джером Пауъл, отдавна поддържа тезата, че Фед трябва да остане независима институция от политическо влияние.

„Не бива да забравяме примери от миналото, когато липсата на независимост на централната банка е водила до сериозни последствия, като инфлация за икономиката“, коментира Пауъл, по време на конференция на Фед през май.