Forexnews.bg
Ел-Ериан: ЕЦБ може да повиши лихвите по-скоро от очакванията ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 09 Октомври 2018 14:04

mohamed-el-erian-hinted-about-his-future-in-his-internal-memo-to-pimco-employeesЕвропейската Централна Банка може да прибегне до повишение на лихвите по-рано от очакванията, смята известнтият икономист и икономически съветник на Allianz – Мохамед Ел-Ериан.

А причината за това, естествено ще бъде – инфлацията!

Инфлацията започва да проявява признаци на повишение и това е напълно логично в среда на цена на петрола, при най-високите му за последните четири години стойности.

„Не би ме изненадало ако ЕЦБ започне с повишението на лихвите в средата на лятото на следващата година, за разлика от очакванията на пазарните участници, това да се случи в края на лятото“, коментира Ел-Ериан, пред финансовото издание CNBC.

Фед вече повиши нивото на лихвите три пъти през тази година, като нарастват очакванията, включително и от МВФ, да видим тяхното четвърто повишение до края на тази година. В същото време резервът, се очаква да повиши лихвите още четири пъти през следващата година.

„ЕЦБ ще е поставена в трудна ситуация, защото ще трябва да се справя с висока инфлация. И банката ще трябва да помисли много сериозно, дали да не ускори плановете си за нормализиране на лихвите“, коментира още Ел-Ериан.

Иначе, от ЕЦБ сигнализираха, че няма да бързат с повишението на лихвите до септември на следващата година. Инфлацията в еврозоната се очаква да е 2.1% през септември, спрямо 2% през август.

Още една финансова институция, предупреди днес, че ЕЦБ и ЯЦБ могат да повишат лихвите по-рано от очакванията. И това бе - Morgan Stanley. Историята сочи, че инвеститорите е може би по-добре да се подготвят за свят на по-високи лихви, при това в много по-голяма степен от това, което те залагат, се казва в доклад на банката.

Преди тридесет и една години, немската централна банка на Германия изненадващо се оттегли от ликвидната подкрепа за икономиката, подобна на тази на Фед.

В момента, основните рискове са свързани с това, други централни банки, като например Европейската Централна Банка и Японската Централна банка, да се окажат много по-агресивни в действията си в бъдеще, от това което очакват инвеститорите, според стратези, водени от Ханс Редекер.

Сред основните опасения на експертите от Morgan Stanley са, че ЕЦБ и ЯЦБ са съдействали за това да бъдат превишени лихвите по щатските облигации с най-много от 2013-та година. И промяната на този феномен, може да инициира до разпродажби на щатските облигации.

През тази седмица, члена на комитета по парична политика на ЕЦБ – Клаас Кнот заяви, че са налице планове за ускоряване на премахването на монетарните стимули в еврозоната.