Forexnews.bg
Възможна ли е флаш криза на щатските пазари този месец? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 09 Октомври 2018 07:55

flashКакво ще кажете за една „флаш кризичка на щатските пазари...

Ако нямате време, възможност, или нерви да следите всичко случващо се на световните финансови пазари, то можете да следите само една единствена променлива – тази за инфлацията в САЩ.

Опасенията за ускоряване на инфлацията в най-голямата световна икономика, в среда на трикратно повишение на лихвите в САЩ, през тази година, изпратиха лихвите по 10-годишните щатски облигации до нива, невиждани от седем години.

И това подплаши сериозно инвеститорите на фондовите пазари, които се радваха комфортно на рекордни стойности на щатските индекси.

Оказва се обаче, че опасения за по-нататъшна инфлация в САЩ, може да накара Фед да повиши лихвите още веднъж през тази и три, или четири пъти през следващата година. А в новата среда на лихви от над 3% след година, едва ли щатските компании и световната икономика няма да се задъхат.

Какво означават по-високи лихви в САЩ, следствие на по-висока инфлация?

Проблеми за валутите и фондовите пазари на развиващите се страни. Проблеми за печалбите на щатските компании с по-висока норма на възвръщаемост. Проблеми за рекордната задлъжнялост в световен мащаб... По-високи лихви по 10-годишните щатски облигации, които могат да доведат до отлив на капитали от фондовите пазари.

Изобщо проблеми, проблеми и пак проблеми... А защо не и началото на нова дългова криза?

Единственият познат начина на човечеството за заличаване на рекордна задлъжнялост е – инфлация. Обезценка на спестяванията, обезценка на дълговите книжа... И макар инфлацията да е приятел на фондовите пазари, стагфлацията е най-големия им враг. Да, все още сме далеч от стагнация и уж няма ясни признаци за задаването й в близко време. Нещата обаче, както хората с по-дълга памет знаят, се променят изключително бързо. А развитието на технологиите и рекордните инвестиции в индексни фондове, е много възможно да доведат до много по-бързо от обичайното реализиране на тази промяна. Или много по-бързо, отколкото инвеститорите са склонни да реагират.

Какво ще кажете за една „флаш кризичка“ през октомври. Налице са всички предпоставки за такава. А моментен спад на щатските индекси от 5%, в рамките на няколко минути, е напълно възможно да се „подсигури усложливо“ от ботовете и автоматизираните системи за търговия.

Само си помислете – какъв е потенциала за ръст на щатските индекси в момента. Едва на няколко процента сме от рекордните стойности. А за по-сериозно напомпване, първо ще трябва да видим и по-сериозно „изпихване“. Просто съпротивата в момента твърде голяма...

Чувствайте се предупредени!