Forexnews.bg
Металите близо до дъна? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 08 Октомври 2018 15:20

gold-platinum-comparisonЗлатото се понижи до 1 184 долара за унция а среброто поевтиня до 14.30 долара за унция. Или казано по друг начин – дежа ву за инвеститорите в първия ден на новата седмица. Спадът на металите отново се възобнови.

Само ще припомним, че в исторически план октомври е най-лошия месец през годината за златото, със средна загуба от 1.3% през десетия месец от 1990-та година насам.

Според редица експерти обаче, златото може и да е достигнало своето дъно.

На всички е известна традиционната отрицателна корелация между златото и долара. Това, което дава повод за оптимизъм е фактът, че през последните седмици златото не поевтинява въпреки силното поскъпване на щатския долар.

От друга страна консолидацията на златодобивните компании, след голямата сделка на сливане от миналия месец, също дава поводи за оптимизъм.

Все повече обаче, стават анализаторите, които смятат, че доларът започва да изглежда надценен при текущите си нива и скоро поскъпването му може да приключи. Трябва да се отбележи и традиционно слабото представяне на „зелените пари“ в края на годината.

От началото на годината, златото е загубило около 9% от стойността си, което кара много централни банки по света да погледнат към метала.

Покупките на злато от страна на централните банки по света са най-силни от над три години насам, след като златото поевтиня до 1 184 долара в средата на август, или най-ниското му ниво от 19 месеца насам.

Растат и физическите покупки на злато, от традиционно силни региони, като Индия и Китай, във връзка с предстоящите празници.

Щатските индекси са близо до рекордни стойности и това до тук имаше низходящ натиск върху цената на благородния метал. Възможно е обаче, щатските индекси да намерят някакъв връх и да отбележат корекция, в среда на рекордно дълго в историята поскъпване.

Корекции на щатските пазари се случват относително често – средно всяка година, а мечи пазари – веднъж на около пет години. Предвид на вече десет годишното повишение на щатските индекси, без по-сериозна корекция, или мечи пазар, напълно е възможно скоро да станем свидетели на неприятности за инвеститорите на фондовите пазари. А това, може да има много силен позитивен ефект върху цената на златото.