Forexnews.bg
Ще видим ли цена на петрола над 100 долара през 2018? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 05 Октомври 2018 07:03

admi1Нарастващата цена на петрола с най-висока стойност от ноември 2014.

Продължаващото рали на цената на петрола тласна цените на Brent до почти 87 долара за барел в сряда (03.10) от 70 долара преди по-малко от месец. Пазарите остават фокусирани върху санкции на САЩ срещу Иран и пренебрегнаха данните на американската енергийна агенция EIA, които показаха изненадващ скок в петролните запаси на Съединените щати с 7,975 милиона барела. Дори информациите за ръст на производството от страна на Русия и Саудитска Арабия не смутиха петролните бикове.

Изглежда пазарните участници в търговията с петрол няма да се интересуват от нищо друго до 4 ноември, когато ще влязат в сила щатските санкции върху иранската петролна промишленост.

Едностранните санкции на САЩ доведоха до спад на продажбите на ирански петрол до 1,6 милиона барела на ден в началото на септември от 2,5 милиона барела дневно през април, според данни на Bloomberg. Предвид раните индикации, че някои европейски страни и Япония ще спрат вноса на петрол от Иран, износът на страната може да спадне с още 350 000 барела на ден до около 1,3 милиона.

По-рано през седмицата към споразумението между САЩ и Мексико се присъедини и Канада и така се оформи новото Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА) с името USMC. Това отне част от притесненията, че глобална търговска война може да нанесе удар по растежа, което от своя страна даде нов импулс на растящите цени на петрола.

Тествайте търговията със CFD-та върху два вида суров петрол - WTI и Brent без риск за вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

ОПЕК и Русия

Халид Ал-Фалих, петролният министър на най-големия производител в ОПЕК - Саудитска Арабия обяви във сряда, че петролното производство на монархията е нараснало до 10,7 милиона барела дневно в началото на октомври и може да произвежда още повече през ноември. Рекордните нива на петролната продукция на Саудитска Арабия бяха достигнати през ноември 2016 година и те бяха 10,72 милиона барела на ден.

Русия и Саудитска Арабия сключиха частна сделка през септември да увеличат производството си на петрол, за което са информирали и Съединените щати преди срещата с други производители в Алжир.

Ал-Фалих, който присъства на енергийна конференция в Москва с руския президент Владимир Путин и други влиятелни представители от енергийния сектор заяви, че Саудитска Арабия е покрила успешно допълнителното търсене. 

И двата типа суров петрол (WTI и Brent) все още получават подкрепа от очакванията, че санкциите от страна на САЩ по отношение на Иран ще затруднят и други големи производители. Някои анализатори смятат, че саудитският план за изпомпване на повече "черно злато" няма да се промени много.

В същото време, по-високaта цена на петрола и силата на долара, които засегнаха валутите на няколко големи вносители на суров петрол, можеха да засегнат растежа на търсенето през следващата година.

332233

 

Тествайте търговията с петрол без риск от загуба, с безплатна демо сметка!

От тук накъде?

Макар и да е вярно, че доставките на петрол от САЩ продължават да нарастват и ОПЕК остава уверена, че може да поеме какъвто и да било недостиг в доставките след санкциите срещу Иран, трейдърите залагат, че цената на петрола ще тръгне в обратната посока. Причината е, че САЩ все още не успяват да пласират продукцията си на глобалните пазари.

Залозите, че цената на двата вида петрол ще достигне 100 долара за барел продължават да нарастват. Някои от прогнозите са, че WTI ще достигне психологическите 100 долара преди края на 2019 година. САЩ изглеждат крайно неподготвени да поемат търсенето на суров петрол от санкционирания Иран и това води нарастваща цена на петрола. Азиатските рафинерии не могат да използват щатски петролни продукти и тяхното оборудване е конструирано за суров петрол от Близкия Изток, което притеснява петролните пазари.

Бичите настроения относно "черното злато" са видими на американския пазар. Броят на отворените позиции в кол опции с падеж декември 2019 и страйк цена от 100 долара се е увеличили с 30% само за последната седмица и са достигнали до рекордните 31 000 лота, според данни на Chicago mercantile Exchange. Дали обаче тези прогнози ще се оправдаят предстои да видим.

6677

Търгувайте петрол и още над 7000 финансови инструмента с брокер номер 1 в Германия за 2018 година - Admiral Markets.