Forexnews.bg
Eл-Ериан: Твърде рано е за ротация към развиващите се пазари ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 04 Октомври 2018 07:20

mohamed-el-erian-hinted-about-his-future-in-his-internal-memo-to-pimco-employeesМоже би е твърде рано за реалокиране на средства от САЩ към развиващите се пазари, смята Мохамед Ел-Ериан, икономически съветник на Allianz SE. Според Ел-Ериан, икономическата среда, не е добра на развиващите се пазари, въпреки нарастващия брой експерти, които препоръчват на инвеститорите да се насочват към тези пазари.

Индексът S&P 500 са прадставя по-добре от този следящ представянето на развиващите се пазари - iShares MSCI Emerging Markets ETF с 20 процентни пункта през първите три тримесечия на годината.

Това изпреварващо представяне на широкия щатски индекс, накара много анализатори да започнат да очакват промяна в зависимостта между двата пазара и препоръки за насочване на средства към развиващите се пазари. Подобни съвети, отправиха стратези от UBS до Morgan Stanley Wealth Management.

„Инвеститорите трябва да са внимателни с развиващите се пазари“, предупреди още Ел-Ериан. „Историята сочи, че повишението в цените на петрола, силния долар, промяната на ликвидната среда и забавяне в световния ръст, могат да са лоша комбинация за много развиващи се икономики“.

Към момента, петролът се търгува близо до най-високата си стойност от четири години, а щатският долар се радва на сериозно поскъпване, спрямо останалите валути, от април насам. В допълнение, през тази седмица, ръководителят на Фед – Джером Пауъл, сигнализира по-нататъшни действия на резерва, при признаци на ускоряване на инфлацията.

Скептична за развиващите се пазари е и Анастасия Левашова, фонд мениджър в Blackfriars Asset Management в Лондон. Тя посочва силата на долара, политическото напрежение в Европа и Близкия Изток и Африка и Бразилия, като фактори, които могат да въздействат неблагоприятно на инвеститорите.