Forexnews.bg
Пауъл: Фед ще действа с авторитет при ускоряване на инфлацията ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 03 Октомври 2018 10:03

fed-reserveСамо на седмица сме от третото за тази година повишение на лихвите от страна на Фед, а от там направиха нов намек за агресивна политика по отношение на лихвите.

В последното си изказване, ръководителят на Фед – Джером Пауъл заяви, че Фед ще действа с авторитет, в случай че нивото на инфлация се ускори.

За справка, в момента инфлацията в най-голямата световна икономика е при целените от резерва 2%.

До голяма степен, за „твърдия тон“ на Пауъл, основание се дава от доброто представяне на пазара на труда. Нивото на безработица в САЩ е при най-ниските нива от 50 години насам, което е сериозен повод за притеснения от инфлация.

„От гледна точка на предварително планиране, нашия курс е ясен: Провеждане на постоянна политика на Комитета по Парична Политика с цел поддържане на инфлацията при 2% и стоене в готовност да отговорим с действия, ако инфлационните очаквания се изменят нагоре, или надолу“, коментира Пауъл пред Бизнес Асоциацията в Бостън.

Последните няколко години, станахме свидетели на икономическа аномалия – сериозно понижение на безработицата без това да е свързано с повишение на разходите за труд. Това е в противовес с кривата на Филипс в икономиката, според която с намаляването на безработицата, инфлацията се повишава.

Централните банкери обаче, все още вярват, че „кривата на Филипс“ е в сила и в тази насока, очакват постепенно повишение на инфлацията, въпреки аномалията през последните години.

Пауъл заяви, че този модел не е „мъртъв“, а просто е част от промяна в обстоятелствата, които са се случили, след безпрецедентната в историята политика на Фед.

„Това, което е по-вероятно според мен е, че много фактори, включително по-агресивната монетарна политика през последните десетилетия, са намалили, но не са елиминирали ефекта на пазара на труда върху инфлацията“, смята още Пауъл.

Фед държеше нивото на лихвите близо до нулеви нива в продължение на седем години, докато в същото време провеждаше политика на обратно изкупуване на активи, което доведо до баланозиране на баланса на резерва до над 4.5 трилиона долара.

Нивото на безработица в САЩ в момента е при 50-годишно дъно от 3.9%, а основният индекс на потребителски цени се повиши последно с около 2%. Според Пауъл, тези две числа са част от много добра икономика.

Пауъл индикира на последната среща на резерва, че ще продължи да повишава лихвите но постепенно, в цикъл стартирал през декември на 2015-та година. На последното си заседание, Комитета по парична политика повиши нивото на лихвите с 25 базисни пункта до между 2 и 2.5% на годишна база.