Forexnews.bg
Шилер: Бичия пазар наподобява този от 20-те години на миналия век ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 02 Октомври 2018 09:19

stock-market-correctionНай-дългото рали в историята на щатските пазари, проявява тревожни симптоми на случилото се преди една от най-големите финансова катастрофи на Уолстрийт в историята, според нобеловия лауреат – Робърт Шилер.

„20-те години на миналия век е легенда сред хората, които често се замислят за него. Гледам към 1929-та година, като на края на бума на фондовите пазари през 20-те години и голямата спекулация по време на този край. Мжду май и септември 29-та година, пазарът се повишава с над 30% само за няколко месеца“, коментира Шилер.

Рязкото повишение на пазара обаче, започва по-рано. От началото на 1928-ма година до черния четвъртък на 24-ти октомври 1929-та година, широкият индекс S&P 500 се повиши с близо 50%. През следващите пет дни обаче, индексът губи 23% от стойността си. Показателят достига исторически връх само месец, преди срива.

„В този период, изглежда че търговията е била нещо, като хазарт. Думата хазарт е била използвана много често, за да се опише пазара в този момент, така че той става податлив. И макар ситуацият в момента да не е точно същата, налице са известни обстоятелства, при повишението от 2009-та година насам, които са в този дух“, коментира Шилер, пред финансовото издание CNBC.

Индексът S&P 500 достигна дъно през март 2009-та година. От тогава насам, индексът се е повишил с 334%, в най-дългото си рали от Втората Световна Война насам.

И макар, щатските индекси да попаднаха в краткосрочна корекция, през втория месец на тази година, тя бързо бе преодоляна и отведе индексите до нови рекордни стойности. Инвеститорите продължават да следват стратегията купувай при спад, която на този етап им носи успех. Въпросът е – докога ще работи тази стратегия?

Още един експерт предупреждава за потенциална опасност пред инвеститорите. И това е - Виталий Каценелсън, от финансовото издание Market Watch.

Като доказателство номер едно за това, експертът посочва графиката на средното съотношение цена-печалба за широкия щатски индекс S&P 500, което е със 73% над средните си стойности в исторически план.

Само два други периода, е имало в историята, когато съотношението е било по-високо – точно преди Великата Депресия в САЩ и преди пукането на интернет балона през 1999-та година.

Разбира се, можем да станем свидетели на още повишение при съотношението. То се е търгувало с 95% над средните си нива преди Великата Депресия и със 164% над средното си по време на интернет балона.