Forexnews.bg
Няколко добри инвестиции до края на годината? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 26 Септември 2018 16:07

3232Вървим към края на годината и инвеститорите започват да се питат в какво да инвестират в среда на повишение на лихвите и нови рекордни стойности за щатските индекси. Днес предтсои поредното повишение на лихвите от страна на Фед, а останалите централни банки все още изостават сериозно.

Ето и някои инвестиционни идеи:

Инвестиции в благородни метали

Металите са големите губещи от началото на годината. И един от тях се откроява особено силно със спад в размер на 17%. Става въпрос за среброто, което поевтиня два пъти повече от златото. И това може да му дава добър догонващ потенциал, ако Фед се окаже, че няма да е чак толкова агресивен по отношение на повишението на лихвите.

В същото време съотношението цена злато-цена сребро е при нива от над 80. А всеки път при повишение над тази граница, е следвал съществен спад. Трябва да отбележим, че среброто е далеч по-волатилно от златото.

Инвестиции в Китай

Отвъд повишението на щатските индекси до нови върхове, налице са признаци, че китайските акции и индекси намериха своите дъна, следствие на опасенията за търговската война.

„Смятаме, че разпродажбите са били преекспонирани и ако погледнете към фундамента и позиционирането, смятаме че има добри причини да започнете да инвестирате на развиващите се пазари в средносрочен и дългосрочен.

Нормализиране на монетарната политика на водещи централни банки

Поскъпване на петрола, повишение на възнаграждението на работещите в световен мащаб, следствие на спад на безработицата в много региони до естествените й нива, са част от причините за възможно ускоряване на инфлацията в бъдеще.

И докато Фед, е вече с няколко крачки напред, по отношение на нормализиране на монетарната си политика, напълно възможно е резервът скоро да бъде последван и от останалите централни банки по света.

Дори само намек за това, или ускоряване на инфлацията в Европа и Азия, може да наклони очакванията на инвеститорите към подобни действия. А първите, винаги печелят.

Казано по друг начин, инвеститорите могат да започнат да очакват централните банки на страни като Нова Зеландия, Австралия, Япония, Великобритания и еврозоната да започнат да променят тона си по отношение на запазване на лихвите при настоящите им рекордно ниски нива. А това, може да инициира съществено повишение на валутите на тези страни.

В допълнение, края на годината е период, когато по традиция доларът често поевтинява. Първите признаци за това вече са налице и то при най-голямата и търгувана валутна двойка – EUR/USD. Еврото поскъпна сериозно през последните няколко седмици, въпреки очакваното ново повишение на лихвите от страна на Фед през следващата седмица.

Инвеститорите, биха могли да погледнат и към някои кросове на еврото, спрямо горепосочените валути, ако смятат, че е налице изпреварващ ръст на единната валута, спрямо долара.

Волатилността

Започваме, разбира се, от рекордите за щатските индекси. Вместо да се опитват да предугадят докъде може да се простре ръста им, при пробив на върховете, инвеститорите могат да подходят малко „по-творчески". Тоест да се обърнат към индекса на волатилността.

През февруари, след достигането на нови рекорди, станахме свидетели на бърз и рязък спад от над 10%, при това само в рамките на четири седмици. Този спад обаче, бе достатъчен за да видим повишение на индекса на волатилността над четири пъти - от ниво от около 9 долара, до нива от над 37 долара.

За сравнение, към момента индексът VIX, който се изчислява на чикагската стокова борса е при нива от 12 пункта. Повторение на сценария от февруари, може отново да доведе до изригване на волатилността. Можем да споменем също така, че септември е един от най-лошите месеци за щатските пазари в исторически план.

Платината

Четиринадесет годишен минимум и нива близки до тази стойност, звучат като добър контра-трейд. Платината страда много от проблемите на дизеловите автомобили, където се използва основно, в направата на катализаторите.

Дали обаче, продажбата на благородния метал не е преекспонирана. Тази година, потреблението на платина се очаква да се понижи с 3%, след 3% спад и през миналата. Излишъкът от платина обаче, се очаква сериозно да се понижи.

Тревожни признаци се поават и по отношение на нейното производство. Средните разходите за производство на унция платина в Русия и ЮАР, основни производители на благородния метал, са при нива от около 500 долара за Русия и над 1 000 долара в ЮАР. Или секторът започва да доближава „ръба" при цена на платината под 800 долара за унция.

Няма как да не отбележим и факта, че съотношението при което се търгува златото и платината е рекордно ниско. В дългосрочен план, платината е била по-скъпа от златото през по-голямата част от времето.

Криптовалутите

Силното поевтиняване на криптовалутите, ги прави друг естествен избор при контра-трейдовете. Разбира се, тук инвеститорите трябва да са изключително внимателни, защото ако продължи спада, може да е жесток и да донесе значителни по размер загуби.

Иначе, в основата на поевтиняването на биткойна, до голяма степен стои отказа на щатските регулатори да одобрят индексен фонд базиран на криптовалутата. Всеки ден обаче, нови и нови компании подават заявления и е възможно рано, или късно регулаторът да одобри някои от проспектите.

Можем да си припомним и есента, и зимата на миналата година, когато се случи голяма част от рекордното поскъпване на дигиталните монети.

Инвестиции на БФБ

В среда на рекордни стойности на щатските индекси, няма как да не споменем и нашата изстрадала борса, която е в период на корекция през вече близо година. За този период и в среда на ръст на водещите световни борси, SOFIX загуби близо 13% от стойността си. Напълно е възможно инвеститорите да започнат да виждат догонващ потенциал в индекса, или най-малко възможност да се застраховат срещу потенциален силен спад на международните пазари. Липсата на корелация с международните пазари, може да се превърне в най-голямото предимство на родния капиталов пазар.

Къс долар

Силното поскъпване на долара, спрямо останалите основни валути, също го прави идеален кандидат за промяна на тренда. Традиционно еврото поскъпва спрямо долара в края на годината, а дали това ще се случи и през тази, предстои да видим.

При всички положения обаче, единната валута изглежда „свръхпродадена" спрямо щатската и това може да доведе до известни възможности за инвеститорите.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута.