Forexnews.bg
Какво да очакваме от Фед утре? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 25 Септември 2018 07:43

fed-reserveФед повиши нивото на лихвите два пъти от началото на годината и се очаква да направи това за трети път, след края на двудневното си заседание – утре. Това, което интересува инвеститорите обаче е – какви ще са пазарните реакции.

Повишение на лихвите с 25 базисни пункта е почти на 100 процента очаквано от всички, така че единствената изненада в тази насока, би била ако лихвите останат непроменени.

Има и един среден вариант, за който явно се подготвя пазарът, ако се съди по движението на долара спрямо еврото и останалите основни валути.

А именно – повишение на лихвите с 25 базисни пункта, но коментари за забавяне на агресивното им повишение, в среда на несигурност и следствие на търговската война между САЩ и Китай, която тече с пълна сила в момента.

В понеделник администрацията на Тръмп обяви, че ще наложи 10-процентни мита на китайски внос на стойност 200 милиарда долара. Това обаче, вече се знаеше от пазарните участници и имаше слаб ефект върху пазарите. Митата влизат в сила ефективно от 24-ти септември. Пазарът също така е заложил за повишение на пазарните мита до 25% от началото на следващата година.

Китай отговори с налагане на мита на внос в размер 60 милиарда долара от САЩ, отново от 24-ти септември.

Еврото се повиши спрямо долара до нива от около 1.1770, след като се търгуваше около 1.1740 в началото на седмицата.

Още по-силно бе понижението на „зелените пари“, спрямо суровинните валути като австралийския долар и новозеландския долар.

Австралийският долар се повиши до три седмичен връх спрямо щатската валута, предвид на силната й обвързаност с икономиката на Китай. Австралийският долар регистрира, през изминалата седмица, най-голямото си повишение от 14 седмици насам.

В допълнение, рейтинговата агенция S&P Global Ratings ревизира перспективите на тройния А-рейтинг на Австралия – до стабилен, спрямо негативен, в края на миналата седмица. Това допълнително оскъпи австралийската национална валута.

На последната си среща австралийската централна банка завиши очакванията си за негативно въздействие на търговската война между САЩ и Китай, в среда на слаб ръст на заплатите в страната.

За седмицата декемврийските фючърси на доларовия индекс се понижиха с 0.75% до 93.798 пункта.

Пазарни наблюдатели обаче коментират, че поевтиняването на долара може да е ограничено, в светлината на предстоящо повишение на лихвите. Двудневната среща на Комитета по Парична Политика (FOMC) стартира днес.