Forexnews.bg
JPMorgan: Започва икономическа студена война ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 21 Септември 2018 08:06

tradewarsКитай едва ли ще се подаде на външен натиск и няма да промени местната си политика, смятат пазарни наблюдатели.

„Проблемите са основна в технологичния сектор, където САЩ и Китай се състезават за водеща позиция“, според Джинг Улрих, управляващ директор и вицепрезидент на азиятския клон на щатската банка J.P. Morgan Chase.

Последните няколко месеца на действия по налагане на мита и реципрочни такива, между САЩ и Китай, могат да са едва началото на един дълъг и продължителен икономически конфликт, смята още Улрих.

Фондовите пазари и в двете страни отбелязаха повишения през тази седмица, въпреки новата серия от обявени мита. Всъщност, щатските индекси са при рекордни стойности, като вчера широкият S&P 500 се повиши до нов исторически връх, затваряйки при ниво от над 1 930 пункта.

Близо до рекордна стойност, приключи и индексът на сините чипове Dow Jones, след като добави близо 1% към стойността си.

Според анализатори и инвеститори, на този етап митата не са толкова сериозни, колкото бяха очакванията, като все още е налице известна надежда за намиране на решение между двете супер-сили.

Реалността обаче, може да е напълно различна, предвид на това, че двете нации, с напълно различни култури, могат да преследват коренно различни цели.

„Сега, трябва да помислим, дали тази текуща търговска война ще се превърне в икономическа студена война. Да се надяваме, че няма“, коментира още Джинг Улирх.

„Все още има шанс двете страни да седнат на масата за преговори. И все още има шанс да бъдат направени компромиси и от двете страни, защото всички знаем ако търговската война продължи, че и двете страни ще загубят от нея. Никой в света, няма да се облагодетелства“, допълва още експертът.

Пекин е по средата на дългогодишни усилия и инвестиции за промяна на икономиката си от това да разчита на вътрешно потребление, вместо на производство и износ. Правителството стартира програма „Направено в Китай 2025“, за да стимулира местните иновации в технологиите. Именно тази програма, таргетира администрацията на Тръмп, която се смята за несправедлива и даваща неконкурентни предимства.