Forexnews.bg
JP Morgan: Разпродажбите на развиващите се пазари са преекспонирани ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 19 Септември 2018 08:08

chinaТърговската война и притесненията за дълговете на развиващите се пазари, изпратиха пазарите в този регион силно надолу. Това обаче, може да създава добри инвестиционни възможности в Китай, поне според главния изпълнителен директор на J.P. Morgan за Китай.

Марк Лойнг, който участва в Световен Икономически Форум в сряда, заяви на инвеститорите, че трябва да обмислят инвестиции в Китай.

„Смятаме, че разпродажбите са били преекспонирани и ако погледнете към фундамента и позиционирането, смятаме че има добри причини да започнете да инвестирате на развиващите се пазари в средносрочен и дългосрочен план. Китай е голяма част от тази картина“, коментира Лойнг, цитиран от CNBC.

През последните няколко седмици, икономически трудности засегнаха Турция и Аржентина и предизвикаха масирани разпродажби на финансовите пазари и валутите на тези страни.

В същото време най-голямата азиатска икономика продължава да се ускорява, след отваряне на финансовия си сектор. Ключови действия в тази насока, като например изграждане на търговската връзка Шанхай-Лондон, както и на нова система за инвестиции в облигации свързваща Хонг Конг с Китай, съдействаха за доброто развитие.

От Пекин изразихя планове за по-широко отваряне на финансовия сектор към чуждестранни инвестиции в края на 2018-та година, като ще позволят на чуждестранните компании да се конкурират на равни начала с местните компании.

През годините, Китай се отличаваше с дълга история на протекционизъм във финансовия си сектор и малък прозорец на отвореност към външни компании.

Лойнг посочи, че през първата половина на тази година, Китай е видял прилив на чуждестранни инвестиции в размер на 43 милиарда доалра, до голяма степен благодарение на включването на китайски акции клас А в някои световни и регионални индекси, следени от MSCI.

Сред опасенията на инвеститорите, могат да са рисковете от евентуалния отговор на Китай на митата на САЩ, което може да отслаби юана, или да доведе до продажба на щатски държавни ценни книжа.

Либерализацията на финансовия сектор в Китай, може да се окаже ключът към по-нататъшния ръст на икономиката на страната, смята още Лойнг.