Forexnews.bg
Еванс: Още едно, или две повишения на лихвите напълно резонни ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 10 Август 2018 11:38

Chaos-in-China-financeЩатската икономика се представя „много добре“, като продължаващият й ръст създава предпоставки за още едно, или две повишения на лихвите през тази година, според ръководителят на Фед Чикаго – Чарлз Еванс.

В интервю, Еванс разсея опасенията от по-слаба инфлация, които накараха анализаторите да прогнозират само едно, или дори нито едно повишение на лихвите до края на тази година.

„Може да видим още едно, или дори две повишения“, коментира Еванс. През декември, Еванс публично се противопостави на повишението на лихвите от страна на Фед. От тогава насам, видяхме две повишения на лихвите – едно през април и едно през юни.

Еванс обаче, заяви че щатската икономика е „изключително силна“ и представянето й го прави уверен, че инфлацията ще се задържи, или дори премине над целената граница от 2%, докато нивото на безработицата ще се запази при ниските си нива. Ръстът на най-голямата световна икономика, се очаква да е в диапазона между 2.5 и 3% през тази и следващата година.

„Наистина е много добър момента за икономиката“, заяви Еванс в интервю за изданието CNBC.

В изявлението си от миналата седмица, Фед определи щатската икономика като „силна“, което повиши очакванията за повишение на лихвите през септември и декември, въпреки критиките на президента Доналд Тръмп.

Макар че Еванс не е член на комитета по парична политика, той не веднъж предупреждаваше, че резервът не бива да повишава нивото на лихвите твърде бързо и твърде рязко, защото това може да навреди на ръста на икономиката.

Междувременно, нарасналите очаквания за две повишения на лихвите инициираха силно поскъпване на долара, спрямо останалите основни валути. Еврото се понижи до най-ниската си стойност спрямо зелените пари за последната една година, достигайки нива на търговия от под 1.1450 рано тази сутрин.