Forexnews.bg
Турската лира поема глътка въздух ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 06 Август 2018 14:43

 

turkish-lira-notes-922x609Турската лира и правителствените облигации, поеха глътка въздух след данните за инфлацията в страната. Ръстът на потребителските цени прояви известни признаци за забавяне.

Инфлацията през юли се оказа при ниво от 15.9% на годишна база, или по-малко от средните очаквания на пазара. Това даде известен повод за възстановяване на лирата.

Данните за инфлацията в петък, едва ли ще даде твърде дълга подкрепа за турската лира, прогнозират пазарни наблюдатели. Огромните дефицити по текущата сметка на страната и нуждата от външно финансиране, прави икономиката много зависима от чуждестранни инвестиции.

От началото на годината турската лира поевтиня с над 25% спрямо долара, до нов исторически минимум, следствие на политическата несигурност.

Ердоган, който се закле като първия изпълнителен президент в Турция, заяви през май, че планира да поеме повече контрол върху икономическата политика и централната банка, в новата си роля. Той също така заяви намеренията си да понижи лихвите още, за да подкрепи ръста на икономиката.

Първото решение на централната банка относно лихвите, под надзора на Ердоган стана реалност и лихвите не бяха променени, въпреки сериозната инфлация.

Политическият натиск върху централната банка на Турция, да не повишава лихвите и като цяло вмешателството в политиката на „традиционно независимата“ институция, е друг проблем, който се визира от анализаторите.

Желанието за по-ниски лихви плаши сериозно инвеститорите, защото страната е изправена пред двуцифрена инфлация. А намаляване на лихвите е възможно да доведе до спираловидна инфлация.

Разбира се, поевтиняването на курса на лирата, спрямо останалите основни валути, не е нищо ново за инвеститорите. През 2016-та година, турската лира бе най-поевтинялата валута спрямо долара. През 2017-та година, валутата на Турция продължи да трупа загуби.

За първото тримесечие на годината, бюджетният дефицит на Турция възлиза на 5.34 милиарда долара. Справка показва, че за цялата изминала година, страната е привлякла чуждестранни инвестиции в размер на 10.8 милиарда долара, над 7 милиарда от които са били насочени към фондовия пазар в страната.

В допълнение, спада на турската лира инициира така наречения „домино ефект“. Спестяващите в турски лири граждани на страната, започват да ги обръщат в други конвертируеми валути, опасяващи се от по-нататъшни загуби за турската лира. И това на практика съдейства за по-нататъшното поевтиняване на турската лира.

Когато към това се прибавят и големите турски компании, които имат кредити в чуждестранни валути, тоест кредитите им започват да стават по-скъпи изразени в местна валута и ситуацията в Турция не изглежда особено добра.