Forexnews.bg
За какво да внимаваме при американските индекси? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 03 Август 2018 11:53

admiralВ последните дни големите американски и европейски индекси изпитват затруднения и забавиха ръста си, на фона на притесненията от глобална търговска война. Напрежението между САЩ и Китай продължава да нараства след изявлението на търговския представител на САЩ Робърт Лайтизер, че САЩ обмисля да увеличи митата от 10% на 25%. Освен това американската администрация смята да увеличи обмитяваните китайски стоки до стойност от 200 милиарда долара.

„Ако погледнем какво се случва с американския индекс NASDAQ и останалите големи световни индекси от началото на годината, ще забележим, че в края на януари имахме една доста дълбока корекция (около 12-13% при NASDAQ). Но тази корекция бе много лесно приета от пазара и бързо навлязоха нови купувачи”, заяви Димитър Цонев, управител на Admiral Markets UK клон България.

След тази корекция, която приключи през февруари месец, S&P 500 и Dow Jones така и не успяха да отбележат нови върхове. Същото нещо се случи и при европейските индекси. Единствено френския CAC40 успя да достигне нов пик, но не успя да го задържи.За разлика от тях NASDAQ натрупа преднина от 6% и остана единствения бичи настроен основен индекс.

„Ако погледнем какво се случва в NASDAQ ще видим, че технологичните компании, които имат най-голяма тежест в индекса т.нар. FANG(Facebook, Amazon, Netflix, Google) и Apple продължават ръста си (като изключим резултатите от отчетите)”, отбеляза Цонев.

„Това означава, че паричните мениджъри започват да инвестират само в една група от акции, при което станем свидетели някаква корекция в тези компании, ще има изключително големи проблеми за дългите позиции в NASDAQ”, прогнозира управителя на Admiral Markets UK клон България.

„Нашите очаквания са, че NASDAQ вероятно ще продължи да се покачва в краткосрочен до средносрочен план (следващите 1-2 седмици)”, завърши Цонев.

За повече информация как да търгувате индекси и други финансови инструменти може да се свържете с екипа на Admiral Markets UK клон България на телефон 02/ 981 11 11 или да пишете на имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .