Forexnews.bg
EUR/USD - накъде след срещата на ЕЦБ ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 27 Юли 2018 08:05

Срещата на ЕЦБ, е вече в историята. Общо взето, може да се обобщи, че тя не произведе нищо по-сериозно като новини. Еврото се чудеше накъде да тръгне спрямо долара, но в крайна сметка избра да поеме надолу, понижавайки се под 1.1650. По-рано през деня, единната валута се търгуваше при нива от около 1.1700, след добрия развой от срещата между Тръмп и Юнкер.

Напълно очаквано ЕЦБ реши да запази основния си лихвен процент без промяна. Драгу потвърди също така, че постепенно ще бъдат намалявани стимулите от 30 милиарда евро, за да достигнат нула до декември на 2018-та година.

По време на пресконференцията, Драги за пореден път потвърди плановете на финансовата институция да запази настоящото ниво на лихвите до лятото на следващата година "за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко два процента".

Разбира се, бъдещите решения на резерва, ще продължат да се предопределят от излизащите макроданни. Това се прие от пазарните участници, като сигнал, че ако търговската война доведе до по-сериозно забавяне на икономическия ръст и инфлацията, ЕЦБ може да е много по-слабо агресивна по отношение на лихвите си.

evrotoo

През юни ЕЦБ обяви плановете си да прекрати мащабната си програма за изкупуване на облигации през декември и намекна, че лихвените проценти вероятно ще останат на настоящите ниски нива поне до лятото на 2019 година. ЕЦБ отново потвърди, че всяка възможна промяна в досегашния план ще зависи от текущите икономически данни.

Според технически анализатори, еврото може да се опита да тества отново психологическата граница от 1.1500 спрямо долара, а от теста ще се предопредели и по-нататъшното движение на валутната двойка. Спад под тази граница, може да се приеме като изключително негативен сигнал и да доведе до по-нататъшни загуби за единната валута в посока към 1.13-1.12. Иначе, неуспешен пробив, както и връщане при нива на търговия от над 1.1700, ще са необходимо условия за засилване на поскъпването на еврото.