Forexnews.bg
ЕЦБ се очаква да остане стабилна в среда на потенциална търговска война ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 26 Юли 2018 07:23

ECBЕЦБ се очаква да запази политиката си стабилна, в момент когато всички на пазара говорят за търговската война и потенциалните ефекти от нея върху пазарите.

Изнесени във вторник данни посочиха по-слаби резултати за бизнес активността в еврозоната. Индексът PMI отчете изненадващ спад на активността в сектора на услугите, но данните за сектора на промишлеността бяха по-добри от очакванията.

След изненадващо неаграсивна среща през юни, ЕЦБ се очаква да е далеч по-балансирана по време на срещата си през тази седмица, предвид на несигурността в световната икономика.

Вниманието на инвеститорите ще е насочено към коментарите на ЕЦБ относно рисковете в четвъртък, като инвеститорите се опасяват от липса на действия, при ескалиране на търговското напрежение.

Според пазарните анализатори, президентът на ЕЦБ Марио Драги, най-вероятно ще се опита да е балансиран – нито твърде агресивен, нито твърде пасивен.

Наскоро ЕЦБ заяви, че ще се въздържа от повишение на лихвите през следващата година, в резултат на рисковете и волатилността, свързана с търговското напрежение и финансовите условия.

ЕЦБ се очаква да прекрати обратното изкупуване на облигации в края на годината, но това явно ще продължи да е обект на спекулации и коментари, в зависимост от данните, които излизат за състоянието на еврозоната, както и очакванията за развитието на търговските отношиения.

Налице са и сериозни притеснения, че ЕЦБ може да започне да нормализира монетарната си политика, във възможно най-неподходящия момент. Именно, за да избегнат това от Фед стартираха с тези действия преди две години.

На 9-ти юли Драги заяви, че докато рисковете пред световната икономика, в светлината на търговското напрежение, нарастват, то тези пред икономиката на еврозоната остават балансирани. Дали обаче, ръководителят на европейската централна банка ще потвърди тази си позиция, тепърва предстои да видим.