Forexnews.bg
Тръмп не харесва политиката на Фед ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 20 Юли 2018 08:18

trumpКогато на Доналд Тръмп не му харесва нещо, той не се притеснява да го сподели. Дори и ако това може да има последствия върху финансовите пазари. И последната "изцепка" на Тръмп е факт. Вчера - президента на САЩ критикува политиката на Фед.

„Защото вървим нагоре и всеки път, когато вървим нагоре те искат да повишават лихвите. Наистина не съм щастлив от това. Но в същото време ги оставям да правят това, което смятат, че е най-добро“, коментира в интервю за CNBC Доналд Тръмп.

И коментарите на Тръмп доведоха до известен спад на долара, спрямо останалите основни валути. Еврото се разменя рано тази сутрин при нива от 1.1665, след като се понижи моментно вчера под психологическата граница от 1.1600. Еврото нарасна с 0.1 процент, до 1.1653 долара, след като се беше сринало до почти 3-седмично дъно от 1.5750 долара в четвъртък.

Разграничение от поевтиняването на долара, направи юанът. Китайската валута се понижи до над едногодишно дъно.

Инвеститорите продължават да се тревожат от поевтиняването на юана спрямо щатския долар. Китайската валута достигна нива от 6.8106 юана за долар, като психологическата граница от 6.8, бе прекрачена за пръв път от над година насам. 

Китайската централна банка обяви фиксинг на долара от 6.7671 юана, преди отваряне на пазара, което бе най-ниското ниво от година насам.

Според анализатори, забележките на Тръмп могат да предизвикат инвеститорите, които мислят да купуват долари, да отложат сделките си.

Срещу японската йена доларът възстанови някои от по-ранните си загуби в четвъртък, повишавайки се до 112,05 йени, след като преди това през деня достигна 6-месечно дъно от 113,18 йени. В петък доларът спадна с 0,1 процента, до 112,335 йени.

Коментарът на Тръмп от четвъртък не е първият, в който президентът изразява недоволството си от силния долар. По-рано пред „Уолстрийт джърнъл" беше казал дори по-открито, че доларът е „твърде силен".

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути спадна леко в петък, до 95.115 пункта, малко над психологическата граница от 95.00 пункта. В четвъртък след интервюто на Тръмп измерителят се срина до 94,333 пункта, но бързо се съвзе и преодоля психологическата граница, но отдалечавайки се доста от едногодишния връх от 95,652 пункта, достигнат в сряда.

Австралийският долар се промени слабо, до 0.73545 американски долара, след като в четвъртък спадна с почти половин процент, следвайки срива на юана.