Forexnews.bg
Марк. Мобиус: Търговската война е прелюдия към следващата финансова криза ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 13 Юли 2018 06:33

mark1-kGmB--621x414LiveMintВетеранът инвеститор – Марк Мобиус, има едно предупреждение за инвеститорите, които бързо забравиха какво се случи през февруари с индексите.

Според експерта, търговската война между САЩ и Китай е прелюдия към следващата финансова криза. Все още, най-лошото в отношенията между САЩ и Китай предстои, в светлината на налагането на нови тарифи върху китайски стоки, на стойност над 200 милиарда долара.

„Най-лошото може тепърва да предстои“, коментира Мобиус в интервю за телевизионното издание Bloomberg.

И какво има предвид Мобиус под „най-лошото“?

Мобиус очаква спад от още 10% при развиващите са пазари и в крайна сметка финансова криза в САЩ и по света.

Според него напрежението между САЩ и Китай ще се повиши, като Тръмп едва ли ще отстъпи от плановете си за налагане на тарифи. Инфлационният натиск ще се повиши от ръста в заплащането, в среда на пълна заетост в най-голямата световна икономика, смята още инвестиционният експерт.

Добрата новина според Мобиус е, че щетите за фондовите пазари, в крайна сметка ще се окажат добра възможност за покупки. Самият той повишава в момента капитала си, за да се възползва от тези потенциални възможности в бъдеще.

Вчера щатските индекси приключиха на положителна територия, като широкият S&P 500 се повиши над психологическата граница от 2 800 пункта. Индексът е на по-малко от 5% от историческия си връх.