Forexnews.bg
Експерт: Лихвите по 10-годишните облигации ще достигнат 3.75% ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 09 Юли 2018 05:59

rates200Лихвите по 10-годишните щатски облигации ще достигнат 3.75% до края на годината, според инвестиционен мениджър. И това няма да е особено добра новина за фондовите пазари.

Инвеститорите би следвало да се подготвят за близо 1 процентен пункт повишение на лихвите по 10-годишните държавни облигации, според Патрик Армстронг, главен инвестиционен мениджър в Plurimi Investment Managers.

Причината за това повишение, най-вероятно ще е силния ръст в заплащането на американците, което ще накара Фед да продължи с политиката си на повишение на лихвите, смята експертът. Можем да припомним очакванията за четири повишения на лихвите за тази година, две от които вече са реалност.

Най-грубо казано, повишението на лихвите ще означава, че американците с ипотечни кредити, ще имат по-малко разполагаем доход, който ще могат да харчат. Това ще намали и притокът на средства към финансовите пазари.

„Смятаме, че ще достигнем нива от над 3.5% до края на годината... И по-точно, нива от 3.75%“, коментира Армстронг, пред финансовото издание CNBC в края на миналата седмица.

В петък, лихвите по 10-годишните държавни щатски облигации завършиха при нива от 2.8327%.

„Смятам, че хората игнорират колко силна е щатската икономика и потенциалния ефект на инфлационния натиск“, допълни още финансовият специалист.

Като доказателство за думите си, Армстронг се обърна към основния индекс на потребителските цени, който не включва волатилните цени на храните и горивата и който е при ниво от 3.6%.

Растящото заплащане на американските работещи сочи към потенциално по-нататъшно повишение на лихвите, в най-голямата световна икономика.