Forexnews.bg
Д. Костин: Предстои трудно второ полугодие за пазарите ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 03 Юли 2018 07:53

kostinЩатските индекси приключиха първия ден на новото тримесечие минимално на положителна територия. Инвеститорите обаче, не бива да се отпускат особено много, защото могат да им предстоят тежки месеци.

Само можем да припомним, че в исторически план юли и август са едни от най-волатилните месеци на годината. Помните какво се случи през август на 2016-та година нали?

Броят на финансовите експерти, които предупреждават инвеститорите на фондовите пазари да внимават през второто полугодие нараства. И към тях се присъединява още един – Дейвид Костин, ръководител на звеното за инвестиции в акции в Goldman Sachs.

Костин коментира, че от една страна е налице сериозно геополитическо напрежение, а от друга – среда на повишение на лихвите от страна на Фед, откъдето явно започват да се притесняват сериозно от инфлацията.

В допълнение, Костин прогнозира по-нататъшно повишение на лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации, което също би следвало да създаде проблеми за фондовите пазари.

„Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации се повишиха с 44 базисни пункта до 2.85% на годишна база, но моите очаквания са, че те ще продължат да нарастват и ще достигнат нива от 3.25% до края на годината“, прогнозира експертът.

Разбира се, ситуацията не е изцяло „черна“ според Костин. Той смята, че компаниите с добри баланси, като Facebook например, ще се представят добре през второто полугодие, дори и в среда на по-нататъшно повишение на лихвите.