Forexnews.bg
Новотни: Рисковете за финансова стабилност в Европа по-скоро политически ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 22 Юни 2018 07:13

euro-coins-and-banknotesРисковете пред финансовата стабилност в Европа са по-скоро политически, отколкото икономически, според ветерана в Европейската Централна Банка Еуалд Новотни.

Новотни, който ръководи австрийската централна банка и е член на паричния съвет на ЕЦБ заяви, че наскорошната слабост на еврото спрямо щатския долар, бе основно предизвикана от лихвената дивергенция.

ЕС не успява да се справи с миграционната криза и растящия национализъм, които в някои случаи, като Великобритания например, доведоха до излизане на страната от съюза.

В допълнение, Новотни припомни за растящото напрежение в търговските отношения между САЩ и Европа и САЩ и Китай.

„Като цяло, може да се обобщи, че са налице повече рискове пред финансовата стабилност в Европа от политически, отколкото от икономически фактори”, смята още Новотни.

Новотни допълни още, че е твърде рано да се правят оценки за ново споразумение между Франция и Германия относно бюджета на еврозоната.

„Важно е да има ясно разграничение между монетарна и фискална политика”, смята още банковият експерт.

Банковите проблеми, не би трябвало да се разпространят и да засегна ЕС, предвид на факта, че италианските банки са относително независими. Новотни допълни, че някои италиански банки, са постигнали сериозен прогрес и напредък в разчистването на своите баланси.

Обезценката на еврото спрямо долара, основно се предопределя от дивергенцията в монетарните политики на ЕЦБ и Фед, като европейската финансова институция, все още не е сигнализирала за потенциално повишение на лихвите.