Forexnews.bg
Човекът прогнозирал кризата от 87-ма със странна прогноза ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 14 Юни 2018 06:40

jonesПол Тудор Джоунс, е познато име в света на портфейлните инвестиции. Хеджфонд-мениджърът, е известен с това, че правилно прогнозира кризата през 1987-ма година.

А сега Джоунс отправи една странна прогноза към инвеститорите. Според него лихвите по облигациите и акциите ще растат в странен тандем през 2018-та година. И това може да вещае проблеми в бъдеще.

„Смятам, че ще видим повишение на лихвите и акциите в тандем до края на годината“, коментира експертът в интервю за финансовото издание CNBC.

Според Джоунс, повишението на лихвите няма да спре инвеститорите да насочват средства към фондовите пазари.

Хеджфонд мениджърът смята, че поскъпването на щатските индекси, може да се ускори след ноември, когато ще са преминали местните щатски избори.

Според традиционните теории, лихвите и фондовите пазари, се движат традиционно в противоположни посоки. Твърде бързото повишение на краткосрочните лихви пък, често води след себе си по-сериозни корекции за пазарите, особено след дълги периоди на ръст.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации са при нива от 2.97%, докато основните щатски индекси са със сериозни повишения от дъната си през февруари. Нещо повече, някои от тях, като например технологичният Nasdaq са при нови рекордни стойности.

Според Джоунс ще станем свидетели на по-нататъшно повишение на лихвите през третото тримесечие на годината.