Forexnews.bg
Няколко причини защо щатските индекси могат да коригират ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 08 Юни 2018 07:51

Докато повечето от индексите се повишиха във вторник, трендовете остават неутрални и са налице известни сигнали за притеснения.

Няколко са факторите, които могат да засегнат индексите в момента. Всъщност, според редица анализатори и инвеститори, по-добри времена за покупки, могат тепърва да предстоят.

Графиките на индексите

Индексът Dow Jones Industrial Average и Dow Transports затвориха надолу във вторник, докато останалите се повишиха.

Индексите Nasdaq Composite, Nasdaq 100 и Russell 2000 отбелязаха исторически нива на затваряне. Това изоставане на Dow бе наваксано през следващите дни, като вчера нещата се обърнаха. Индексът на големите индустриални компании се повиши, в среда на понижение при технологичния индекс, който отстъпи от рекордните си стойности.

Всъщност, това разминаване между индексите е доста нетипично и би следвало да дава повод за притеснения сред инвеститорите. Често, подобни периоди са били следвани от по-дълбоки корекции.

38c1eaa0-699b-11e8-b004-01b17f6fe77b

Източник: Bloomberg

Индексът на волатилността

Друг повод за опасения се дава от индекса на волатилността. Той достигна нива от под 12 пункта вчера, като започва да се доближава до притеснително ниската стойност от 10 пункта, която сочи пълна липса на притеснение сред инвеститорите.

А подобна среда, както вече видяхме, спокойно може да се приема като затишие пред буря.

Оценките

Бъдещото съотношение цена-печалба, за широкия щатски индекс S&P 500 е 17, което не е особено високо на база на историческите стандарти. Въпросът е ще бъде ли постигната очакваната печалба от 163.36 долара на индекса, или това ще се окаже недостижимо ниво.