Forexnews.bg
MS: В момента сме в скрит мечи пазар ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 05 Юни 2018 06:21

stock-market-correctionГлавният инвестиционен стратег на Morgan Stanley, смята че щатските акции са в „мечи пазар“, който може да е скрит и да продължи до края на следващата година.

„Всеки сектор, е регистрирал корекция от поне 11, или 12%, поне веднъж през тази година. Някои са отбелязали спад от 18,19, 20 процента“, според Майк Уилсън от щатската инвестиционна банка, в интервю за CNBC.

Според Уилсън, този „течащ мечи пазар“, заблуждава всички въз основа на нивата на индексите, като добави, че е налице „много болка“ на пазарите в момента. Според стратега, цикличните стоки и много от чип-компаниите са сред най-силно засегнатите.

Уилсън добави още: „За мен мечи пазар не означава, че пазарът трябва да се понижи с 20%, каквато е традиционната дефиниция за подобен пазар. Мечи пазар е по-трудна среда, в която да се изкарват пари от инвестициите на финансовите пазари“, смята още експертът.

Според него, мволатилността е много по-висока, така че инвеститорите, не могат вече да управляват портфейлите си без особено голяма риск повече.

Уилсън прогнозира още минимален ръст от 1% за щатския индекс S&P 500 до края на годината, до ниво от 2 750 пункта. Това е най-негативната прогноза, сред всички 18 стратези, дали своите очаквания къде ще е индексът в края на годината.

Експертът на MS обаче, не е единственият, който прогнозира трудни времена за пазара. Марк Мобиус, съосновател на Mobius Capital Partners, смята че 30% корекция е напълно възможна, като според него тя ще бъде предизвикана от масираното изтичане на средства от индексните фондове.

Други анализатори, с прогнози за широкия индекс от 2 850, или под тази стойност, включват имената на Дейвид Костин, Тобайъс Левкович, Скот Рен и др.