Forexnews.bg
Дж. Роджърс: Предстои един от най-лошите мечи пазари в историята ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 04 Юни 2018 07:03

Малко хора по света могат да се нарекат „легендарни инвеститори“, но определено Джим Роджърс е един от тях.

Основател на фондът Quantum Fund заедно с Джордж Сорос, през 70-те години на миналия век, Роджърс в момента ръководи Rogers Holdings и живее в Сингапур. Той е известен с големите си инвестиции на развиващите се пазари. Роджърс държи два рекорда за обиколка на света – една с мотоциклет и една с кола.

Според гениалният инвеститор обаче, ситуацията на фондовите пазари в момента не е „розова“, поне по направление на икономическото състояние.

jim

Инвеститорът се придържа зад прогнозата си направена преди три месеца. „Не казвам, че ще се случи следващата седмица, но през следващите няколко години ще видите най-лошия мечи пазар в живота си. Той ще е много, много лош, така че надявам се, че се притеснявате“, коментира тогава Роджърс пред изданието Yahoo Finance.

Причина за тази криза ще е излизането на Великобритания от ЕС.

„Не съм много добър в пазарното таймиране“, признава си още Роджърс.

Ръководителят на финансовата институция не очаква Европа скоро да се отърве от слабия си ръст.

„Европа има проблеми. Подобно на САЩ, там също имат много високи нива на дълг, като дълговете стават по-големи и по-големи. Пълна бъркотия. Великобритания напуска. Това ще инициира след себе си по-нататъшни проблеми за света, особено за Европа. Както казах, трябва да се притеснявате, аз се притеснявам“, коментира Роджърс.

Дори Китай ще бъде изправен пред проблеми. Наскоро централната банка на страната предупреди за високото съотношение дълг-БВП. Дългът в страната е при ниво от около 28 трилиона долара, по-голям от този на САЩ и Япония, взети заедно.

„През 2008-ма година, Китай имаше много спестени средства за трудни времена и ги похарчиха за да спасят света. От тогава насам обаче, страната задлъжня сериозно. Това е забележително. Китай в продължение на десетилетия нямаше дълг поради редица културни и исторически причини. Сега имат дълг и то огромен. Така че, следващия път когато станем свидетели на вълна от фалити, това ще е изненада за много хора – включително и за китайците, като те няма да могат да спасят света, както преди“, коментира още Роджърс.