Forexnews.bg
Доларът най-накрая проби спрямо йената ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 17 Май 2018 08:44

yen dДоларът продължи да поскъпва и вчера, спрямо останалите основни валути. Голямата новина обаче, бе пробивът на психологическата граница от 110 йени, което според редица технически анализатори, на практика отваря пътя на щатската валута към по-нататъшен ръст, спрямо йената.

Това ниво, оказваше сериозна съпротива, вече няколко пъти в миналото и сега, можем да видим по-нататъшен ръст, първоначално към 112.50 йени, смятат анализатори.

Много е възможно, да видим пробив към последното ниво, след като вече видяхме повишение над 110 йени.

В основата на силното поскъпване на долара, спрямо йената, са очакванията за по-нататъшно разширяване на лихвения диференциал. В САЩ, лихвите най-вероятно ще продължат да бъдат повишавани, докато Япония, се очаква да запази нивата на лихвите без промяна, още дълго време.

Промяна на позитивните очаквания, по отношение на двойката USD/JPY, могат да са налице, при връщане под психологическата граница от 110 йени, както и пробив на ключовото ниво на подкрепа от 109 йени, впоследствие. Дотогава обаче, перспективите пред долара, спрямо йената остават добри.

Всъщност, от техническа гледна точка, нещата далеч не са толкова ясни. В момента валутната двойка е точно при 200-дневната си пълзяща средна, разположена при ниво от 110.15 йени. Ако двойката не успее да се задържи трайно над посочената линия, то е възможно да станем свидетели на връщане към 50-дневната SMA – към 107.64 йени.

yen

 

Или противно на теорията да се купува при пробиви на ключови съпротиви, моментът може и да е подходящ за скъсяване на двойката, ако тя бързо се върне под 110 йени.