Forexnews.bg
Дж. Сийгъл: Две са неизвестните за пазарите през тази година ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 04 Май 2018 08:41

Една от големите неизвестни на пазара през тази година са изборите в средата на годината, коментира дългосрочния „бик“ - Джеръми Сийгъл.

jeremyДругата неизвестна е – колко точно повишенията на лихвите ще видим от страна на Фед, смята още именитият професор по икономика, популярен сред инвестиционните среди.

През декември на миналата година, очакванията бяха, че ще станем свидетели на три повишения на лихвите през 2018-та година. Сега обаче, нещата изглеждат, като че ли ще видим четири повишения на лихвите, освен ако нещо много лошо не се случи, смята още Сийгъл.

Пазарът в момента, залага за едно повишение на лихвите през юни. Нивата на лихвите, бяха запазени при нива от 1.5 до 1.75% на годишна база.

Междувременно, изключително добри тримесечни резултати за щатските компании, не водят до повишение на индексите. Според Сийгъл, причината за това е, че тези резултати вече са заложени в нивата на търговия на акциите.

„Когато печалбите бяха добри, инвеститорите смятаха, че те трябва да продължат да се повишават през 2018-та година. Това е двойно преброяване“, предупреди Сийгъл.

В момента, фондовите пазари имат „лихвен проблем“, допълни още именитият икономист. В същото време, пазарните наблюдатели, все още се бавят в това да осъзнаят какъв ще е данъчния ефект върху печалбите на щатските компании, смята още Сийгъл.

„Ето защо пазарите се повишиха в края на миналата година. Това беше ралито“, коментира Джеръми Сийгъл, пред финансовото издание CNBC.

През изминалата година, щатските индекси отбелязаха най-добрата си от четири години насам. Индексите на сините чипове Dow Jones industrial average, S&P 500 и Nasdaq, достигнаха исторически върхове.

Щатските акции обаче, бяха под натиск в сряда, след като инвеститорите започнаха да изразяват първите си притеснения, че резултатите могат да не отговарят на завишените очаквания на пазара.

Инвеститорите, също така започват да се притесняват сериозно и по отношение на лихвите. Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации преминаха границата от 3%, което бе най-високото им ниво от четири години насам.

Сийгъл очаква обаче, това преминаване над 3% да не е спорадично. Според икономиста, лихвите по 10-годишните облигации ще се задържат над 3% в дългосрочен план.

„Печалбите са добри, но вече са дисконтирани от инвеститорите. В момента се наблюдава битка между това кое ще се повишава по-бързо – печалбите, или лихвените нива. А в момента е налице... инфлационен натиск“, коментира Сийгъл.

В допълнение, Сийгъл посочи към политически фактори, които тежат на пазара. В заключение, Сийгъл не очаква нова 2017-та година, за щатските индекси. Или не очаква съществен ръст на пазара.