Forexnews.bg
М. Мобиус: 30% корекция на щатските индекси ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 18 Април 2018 08:31

AR-180309957Марк Мобиус, 81-годишния инвеститор ветеран, смята че щатските индекси се насочват към корекция от 30%. Това, в крайна сметка ще доведе до „изтриване“ на ръста от последните две години.

Легендарният мениджър, който напусна фонда Franklin Templeton, след повече от 30 години, през януари, заяви „всички индикатори сочат към голям спад за индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average DJIA.-

„Виждам 30% спад“, прогнозира Мобиус, който основа един от първите фондове инвестиращи на развиващите се пазари. „Когато потребителското доверие е при рекордно високо ниво в САЩ, това не е добър знак“, смята експертът.

“На мен ми изглежда, че пазарът очаква спусък, който да доведе до спада. Не може да се прогнозира, какво ще е това събитие – може да е природно бедствие, или война със Северна Корея“.

Мобиус, който прогнозира началото на бичия пазар през 2009-та година, се опасява, че всеки спад на индексите, може да бъде усилен от индексните фондове, които допринасят за близо половината от цялата търговия с щатски акции. Той се опасява, че индексните фондове, ще ускорят спада на пазара, когато е налице спад.

“ETF-те представляват такава част от пазара, че най-вероятно ще влошат нещата, когато индексите започнат да се понижават“, коментира Мобиус в ексклузивно интервю за Financial News. “Има компютри и алгоритми, работещи 24/7, които на практика ще създадат ефекта на снежната топка. Няма спирачни механизми, които да попречат, на по-нататъшния спад и той ще ескалира много бързо“.

Според Мобиус, пазарът отново ще стане „пазар на избор на акции“, от което се очаква да се облагодетелстват в най-голяма степен – активно управляваните фондове.

В заключение, специалистът изрази мнение, че индексите могат да се повишат в краткосрочен план, ако въведените стимулиращи политики на президента Тръмп са успешни. Въпреки това, пазарът изглежда, като да формира връх.