Forexnews.bg
Волатилността на валутните пазари изненадващо ниска! ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 11 Април 2018 07:59

volatilityРуската рубла поевтинява, турската лира е близо до рекордно дъно спрямо долара и са налице спекулации за девалвация на юана от страна на правителството на Китай. Едва ли обаче, ще разберете за всички тези неща, ако погледнете към волатилността на валутните пазари.

Измерителят на ценовите движения на пазара на стойност 5.1 трилиона долара на ден, е изключително слаб, въпреки политическата нестабилност и очакванията за търговска война между САЩ и Китай.

Индексът на волатилността за валутния пазар на Deutsche Bank – за следващия един и три-месеца е близо до тримесечен минимум.

Причината – отвъд рублата и лирата, широко търгуваните двойки, като например евро-долар и долар-йена, трябва да пробият рейнджовете си на търговия, за да видим по-сериозни движения и съответно по-голяма волатилност, според пазарни наблюдатели.

Липсата на по-сериозни новини, които да насочат долара в една от двете посоки и да го извадят от консолидацията му, са сред основните причини за ниската волатилност. Или казано по друг начин – в момента при борбата, между бикове и мечки, никой не успява трайно да надделее. Това води, до движение на долара и останалите основни валутни двойки до движение в рейндж.

„Не е като новините да водят до някакъв основен тренд при долара, или при еврото“, според Маер, анализатор в Deutsche Bank. “Няма възприемане, сред пазарните участници, че произвежданите в момента новини, ще доведат до цялостна промяна на играта“, смята още експертът.

Като пример може да се даде рублата. В светлината на налагане на санкции от страна на САЩ, волатилността за 1-месец при валутната двойка долар-рубла е при двугодишен връх. Това обаче, е изолиран по своята природа случай, на фона на случващото се при останалите основни валутни двойки, смятат още експертите.

Дори коментарите на китайския президент, че играта на „око за око“, ще инициира сериозна търговска война, не успяват да изплашат инвеститорите. Традиционно по време на търговски войни, доларът поевтинява значително. Това обаче, не изглежда, като да е случая в момента.