Forexnews.bg
Две компании, които могат да изпреварят Apple по пътя към 1 трилион долара ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 02 Април 2018 12:47

appleСлед като достигна дъно от под 700 пункта през 2009-та година, индексът на сините чипове S&P 500, се повиши близо четири пъти до ниво от 2 600 пункта. Това е сериозен ръст, отвел капитализацията на много компании, като например Apple, до рекордни стойности.

В исторически план от 1990-та година насам, пет различни щатски компании, са достигали и преминавали психологическата граница от 500 милиарда долара пазарна капитализация, но не са успявали дълго време да се задържат над това ниво.

В момента, пет различни компании са с пазарна капитализация от над 500 милиарда долара и една от тях е Apple. И макар, много от инвеститорите и анализаторите, да залагат, че Apple ще е първата компания, която ще достигне до заветната граница, ето кои са основните конкуренти на производителя на iPhone за достигане на тази стойност...

Разбира се, трябва да се има в предвид, че шансовете на Apple все още са най-високи, предвид на пазарната капитализация на компанията в размер на 860 милиарда долара.

Amazon.com, Inc. (AMZN)

Това е компанията с най-голям шанс да изпревари Apple по пътя към 1 трилион долар.

На първо място, защото капитализацията на Amazon при ниво от 690 милиарда долара, не е много далеч от заветните 1000 милиарда долара.

На второ място, ръста на Amazon изпреварва много повече този на Apple. Приходите на комапнията нарастват с близо 40%, докато тези на Apple се повишиха с 13% през изминалото тримесечие. Печалбата на Amazon се повиши над два пъти през изминалото тримесечие на годишна база, докато на Apple се повиши с 16%.

В допълнение, акциите на Amazon се повишават по стойност много по-бързо от тези на Apple. За последните 3 години акциите на търговската верига са се повишили с 300%, на фона на ръста с 40% в акциите на Apple.

И накрая, но не последно място Amazon все още е във фаза на ускорен ръст на бизнеса си, за сметка от Apple.

Казано по друг начин, ако някой ще изпревари Apple по пътя към 1 трилион долара, то това много е възможно да бъде Amazon.

Alphabet Inc (GOOG)

Извън Amazon, другата компания, която има сериозен шанс да изпревари Apple е Alphabet Inc.

Подобно на Amazon, Google не е много по-далеч от Apple по отношение на пазарната капитализация. Последната е в размер на 720 милиарда долара.

И също като Amazon, Google расте много по-бързо от Apple. Ръстът на приходите на Google е в размер на 24%, спрямо 13% ръст на Apple. Печалбата на Google се повиши с 28%, спрямо 16% за Apple.