Forexnews.bg
GS: Спасителните активи, вече не са толкова спасителни ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Март 2018 09:01

Goldman-Sachs-work-life-balanceСхващаните като традиционни спасителни активи, вече не работят по начина, по който се очаква от тях, според експерти от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

С повишението на инфлацията и основните лихвени нива и края на ниската волатилност, инвеститорите, които търсят ефективния хедж и застраховка, трябва да гледат отвъд традиционните активи като облигации, йена и злато, смятат експертите на щатската банка.

Проблемът, до голяма степен се корени в липсата на активи с „позитивна бета“ към индекса на волатилността VIX.

С други дума, липсват активи, които да повишават в съответствие с повишението на индекса на страха – VIX.

“Спасителните активи, или така наречените острови на спасението, не се отличават с положителна бета към индекса на волатилността“ се казва в анализ на експертите.

В глобалния свят в който живеем, често приеманите като спасителни активи, като йената и златото, се понижават при по-голяма волатилност и в моменти, на спад за широкия щатски индекс S&P 500.

Доказателства за това има много. Например, през февруари, когато индексите отбелязаха най-голямото си понижение в абсолютна стойност в историята си, златото не поскъпна. То запази стойността си.

Същото се случи и с йената. Японската валута не поскъпна тогава. Тя стартира с поскъпването си доста по-късно, в момент, когато щатските индекси възстановиха голяма част от загубата си и се насочиха към тест на исторически най-високите си стойности.