Forexnews.bg
Н. Кашкари: Фед все още далеч от повишение на лихвите в резултат на инфлация ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 09 Февруари 2018 09:57

fed-reserveФедералният резерв, все още е „на дълъг път“ от това даповишава лихвите, следствие на по-висока инфлация, породена от по-високи разходи за труд, според ръководителя на Фед Минеаполис – Нийл Кашкари.

В дискусия в Южна Дакота, Кашкари заяви, че докладът за заетостта в САЩ, който предизвика волитилност на фондовите пазари, на практика е бил „смесен“ по отношение на ръста на заплащането.

„Ако се закопаете под повърхността, ще видите, че заплащането се е повишило, но часовете са намалели. Така, че това не може да се определя, като крайно силен доклад по отношение на ръста на заплащането“, коментира Кашкари. „Трябва да видим постоянно и повсеместно повишение на заплащането. Трябва да видим, че те на практика ще се превърнат в инфлация“, допълни още експертът.

Кашкари допълни още, че заплатите могат да се повишават без да предизвикат след себе си инфлация. Той обаче, не е член на комитета по парична политика на Фед с право на глас.

През изминалата година, Кашкари не подкрепи трите повишения на лихвите, като изразяваше мнение, че Фед трябва да забави политиката си на повишение на лихвите, докато не е налице трайно доказателство за инфлация и предвижване в по-голяма степен до инфлационната цел на Фед от 2%.