Forexnews.bg
Fidelity: Ръстът на пазара може да продължи и през 2019-та ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 05 Февруари 2018 10:36

stock-marketАко миналото е индикативно за бъдещето, то бичият пазар за щатските индекси, може да продължи и през 2019-та година, според Юриен Тимер, глобален макро-стратег във Fidelity Investments. Предприемайки исторически и аналитичен подход, към щатските индекси и потенциалното им представяне през следващите години, Тимер, прогнозира, че ще станем свидетели на вторичен бичи пазар, след настоящия.

Оптимизмът на експерта, става реалност въпреки масираните разпродажби на щатските индекси в края на миналата седмица и високите финансови оценки на щатските индекси.

Тимер сочи към Amazon.com, Inc. (AMZN) и Apple Inc. като два примера. Ако погледнете отвъд 2018 и 2019-та година, налице са две възможности за посоката на акциите на тези компании – едната е да продължат да поскъпват, а другата е да се понижат заради високите си оценки. Тимер обаче, смята, че ще се случи първото, прогнозирайки по-нататъшно повишение за щатските индекси през следващите години.

Като начало може де се погледне към бичия пазарен тренд. Експертът припомня, че S&P 500 има склонност да се понижава с около 50% под трендлинията си и да нараства с около 100% над нея в пикове. През март 2009-та година, индексът бе 47% под трендлинията си. За сравнение, към днешна дата, той е едва 14% над нея.

Мениджърът на Fidelity припомня още, че тези тенденции са наблюдавани по време на бичите пазари от 1949-та и 1982-ра година.

„Или средното повишение от 18% на широкия щатски индекс на година, от 2009-та насам, може все още да има потенциал да се развива през следващите години“, пише още Тимер.

Като един контра-аргумент срещу тази теза, разбира се, може да се припомни, че досега не е имало много бичи пазари, които са траели повече от 10 години. Това, според Тимер обаче, не означава, че не трябва да гледаме към историята, за някакви модели.

Друг контра-аргумент идва по направление на популярната теория САРЕ, базирана на финансовите оценки на компаниите.