Forexnews.bg
Експерти: Сравнението с технологичния балон е несправедливо ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 02 Февруари 2018 10:49

Много инвеститори сравняват случващото се с технологичните акции и новите рекорди на Nasdaq с периода на технологичния балон. Според експерти обаче, директното сравнение, в известна степен е несправедливо, а причината за това е различната ситуация в която се намира сектора в момента.

Технологичният сектор допринася за 35% от печалбите на шриокия индкес S&P 500 в момента, спрямо 20% по време на технологичния балон.

Тоест, според някои анализатори, ръстът на печалбите в сектора, в известна степен ограничават низходящия потенциал, в сравнение с „пукането на балона” през 2000-та година.

И докато експерти, като Джереми Грантам, чертаят паралел с технологичният балон през 2000-та година, други са далеч по-спокойни, че потенциалната корекция на индекса, няма да е срив, подобен на този от 2000-та година.

nasdaq

През март на 2000-та година, когато S&P 500 се търгуваше при ниво от 55 пъти бъдещата си печалба, финансовият резултат на технологичните компании, допринасяше за около 20% от сумарната печалба на широкия щатски индекс, според данни на Bloomberg.

За сравнение, към днешна дата технологичните компании се търгуват при ниво 19 пъти прогнозираните си печалби, като допринасят за 35% от общите печалби.

„Технологичните компании, станаха свидетели на изключителен ръст на печалбите, което до голяма степен се предопределя и високите оценки”, според Роб Ловелас, анализатор в Capital Group Cos. „Тоест, в момента ситуацията е много по-различна в сравнени с края на 90-те години на миналия век”, допълва още експертът.