Forexnews.bg
Грийнспан: Балон при акциите и облигациите ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 01 Февруари 2018 08:41

alan greenspan 01Помните ли Алън Грийнспан? Да, това беше ръководителят на Фед преди Джанет Йелън, чиито мандат изтича и нейният предшественик Бен Бернанке. Макар и на сериозна възраст, мнението на Грийнспан, който е видял много на пазарите, все още е със сериозна тежест. А Грийнспан има едно сериозно предупреждение за инвеститорите.

„Смятам, че има два балона. Имаме балон на фондовия пазар и балон на облигационния пазар“, коментира Грийнспан в специално телевизионно интервю за Bloomberg Television.

Грийнспан, прогнозира още повишение, както на инфлацията, така и на лихвите.

Бившият ръководител на Фед, изрази още, опасения по направление на националния дълг и бюджетния дефицит на САЩ.

„В момента сме изправени пред фискално нестабилна в дългосрочен план среда, при която инфлацията ще се повишава“, коментира още Грийнспан.

Експертът, припомни още, че нивата на продуктивност не са се повишили сериозно през последните 10 години, както и напомни за поевтиняването на долара, спрямо останалите основни валути.

„Определено се движим към стагфлация“, заключи Грийнспан. Стагфлацията е процес на висока инфлация, съчетана със стагнация, или едно от най-негативните за икономиката явления.

Грийнспан е известен с предупреждението си за високата оценка на активите през 1996-та година, която обаче подрани сериозно преди пукането на „технологичния балон“ през 2000-та година.