Forexnews.bg
GS: Корекция, но не и край на бичия пазар ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 10 Януари 2018 09:54

MarketVolatilitysignРъстът на фондовите пазари, който ги отведе до нови исторически рекорди, създава опасност за корекция, но не и за край на бичия пазар. Поне на такова мнение са експертите от Goldman Sachs Group Inc.

Американските индекси се повишиха до нови рекорди, водени от оптимизма сред инвеститорите, че данъчните реформи, предприети от администрацията на Тръмп ще отведат печалбите на щатските компании към най-добрия им ръст от много години насам.

От GS припомнят факта, че MSCI World Index и MSCI Emerging Market Index са в най-дългата си печеливша серия, без корекция от 5 и 10%. Въпреки опасността от корекции, с подобен магнитут обаче, едва ли ще станем свидетели на „мечи пазар“.

За мечи пазар, инвеститорите приемат корекция от върха с повече от 10%. Традиционният мечи пазар обаче, включва понижение от повече от 15% от върховете. Или казано по друг начин, според анализаторите на щатската инвестиционна банка, на този етап липсват симптоми за спад от над 10%.

„От началото на годината, налице е повишение на апетита за риск сред инвеститорите, което отведе щатските акции до нови исторически рекорди“, се казва в анализ на банката публикуван вчера. „И докато сме на мнение, че налице е съществен риск от потенциална корекция за индексите, едва ли ще станем свидетели на мечи пазар, предвид на добрите перспективи пред икономиката и печалбите на щатските компании“, се казва още в анализа на банката.

Фед и повишението на лихвите от страна на резерва, се сочат като най-вероятната причина за потенциална корекция на щатските индекси.

В допълнение, почти всички от водещите световни борсови индекси, са при свръхкупена територия. На практика, почти никой основен индекс не е в свръхпродадена територия.

От GS са далеч по-песимистични в оценките си по отношение на облигациите. Според експертите на банката, облигационните пазари са далеч по-застрашени от потенциалната политика на повишение на лихвите от страна на резерва.