Forexnews.bg
2017-та изпрати финансовата криза в историята? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 05 Януари 2018 07:05

crystal-ballИзминалата 2017-та година, най-после изпрати окончателно „сянката на финансовата криза“, тегнела над пазарите близо десетилетие. Инвеститорите, най-накрая спряха да се притесняват, че можем да видим вторична криза и започнаха да инвестират по-смело.

Фед повиши нивото на лихвите цели три пъти, което безспорно е едно от най-ясните доказетелства, че на хоризонта няма признаци от буря. В същото време, очакванията се Фед да направи това още три пъти през настоящата година.

На този етап обаче, опасенията от нормализирането на лихвите са все още на „заден план“. Инвеститорите, по-скоро биха се притеснили от това резервът да стане по-слабо агресивен в действията си към лихвите, отколкото да ги повишава. Защото това би било първия симптом, за потенциално забавяне на щатската и световната икономика.

Безработицата в САЩ е при 17-годишен минимум от 4.1%. Единственият притеснителен фактор, който може да тревожи Фед и останалите централни банки по света, е все още ниското ниво на инфлацията в световен мащаб.

Много е вероятно обаче, в среда на рекордно ниска безработица, инфлацията да започне да се повишава през новата година и да оправдае действията на щатския резерв, по направление на лихвите.

Няма как да не отбележим и приетата дългоочаквана данъчна реформа от администрацията на Тръмп. Тя се очаква допълнително да стимулира ръста на печалбите на щатските компании и съответно на щатската икономика, като цяло.

Щатските и водещите световни борсови индекси, са близо до исторически най-високите си стойности, което е друг признак, за спокойствие сред инвеститорите.

В обобщение, може да се каже, че изминалата 2017-та година, бе последната в която сянката на отминалата финансова криза, имаше своето отражение на пазарите. Не се материализираха и опасенията на фаталистите, свързани с годините завършващи на 7, когато се случиха някои от най-големите кризи в историята.

Разбира се, инвеститорите не бива да стават прекалено самоуверени и е добре да продължат да следят развитието на щатската и световната икономика, за да няма неприятни изненади от някое основно направление!