Forexnews.bg
Какво може да се случва при основните валути през 2018-та? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 29 Декември 2017 12:09

Нова година, нов късмет. Това е основен принцип, следван от инвеститорите на валутните и CFD-пазари. Ето защо, сега ще погледнем към основните фактори, които могат да оказват въздействие на основните валути, през следващата 2018-та година.

Щатският долар

Започваме, разбира се с най-голямата основна валута, която регистрира сериозни загуби през 2018-та година.

Нашите очаквания са, че слабостта на щатския долар ще бъде изчерпана до края на първото тримесечие, или първото полугодие. Силен долар, очаквам през вторите шест месеца на годината, или най-рано след първото тримесечие.

Както видяхме, изминалата година бе изключително неблагоприятна за долара, а всеки опит за неговото повишение, бе отрязван от инвеститорите. Пазарите не „купуваха“ очакванията за три повишения на лихвите, което може да се види от търговията с облигации.

Currency transfers

До голяма степен обаче, това се предопределяше от факта, че дълъг долар, бе най-пренаселената сделка на пазара. През следващата година обаче, тенденцията може да е напълно противоположна – а именно “къс долар” да стане най-пренаселената валутна сделка.

И с хода на годината, когато тези очаквания започнат да се затвърждават, е много вероятно да видим засилване на зелените пари. С течение на времето, ще може да се измерва и положителния ефект от предприетата данъчна реформа на Тръмп, друг фактор, който най-вероятно ще продължи да подкрепя щатския долар.

Преди това обаче, е напълно възможно доларът да регистрира някакво дъно, спрямо останалите основни валути.

Еврото

Еврото, бе големия печеливш спрямо долара през 2017-та година. Тоест единната валута „показа мускули“, спрямо останалите основни валути. Това обаче, смятам, че ще се промени през следващата година. Говоренето за „нормализиране на монетарната политика“, вече няма да има ефект за по-нататъшен ръст на еврото. В допълнение, Драги вече не веднъж и два пъти заяви, че скъпото евро, сериозно пречи на плановете на ЕЦБ за постигане на стабилен ръст и нормална инфлация.

Еврозоната е с пет стъпки зад Фед, като все още провежда политика за обратно изкупуване на активи, макар и намалена. Излизането от тази политика обаче, и нормализирането на лихвите в еврозоната, най-вероятно ще продължи да е бавен процес и през следващата година, когато тема номер едно ще е Брекзит и развода на ЕС с Великобритания.

Очаквам еврото да намери своя пик спрямо останалите основни валути през първото тримесечие на следващата година, след което да започне бавно, но сигурно да поевтинява.

Британският паунд

„Мътна и кървава“ – така най-вероятно може да се прогнозира картината при британския паунд. Посоката на валутната двойка, ще продължи да се предопределя от случващото се в преговорите между ЕС и Великобритания, по напускане на страната. Голяма волатилност и силни движения в двете посоки, е вероятно да описват в най-добра степен, това което ще видим при паунда през следващата година.

Защитете се от прекомерна волатилност, с възможностите за Защита от Волатилност, на платформата за търговия на Admiral Markets – MT4 и MT5 Supreme Edition

В крайна сметка обаче, добър развой на събитията по излизането от ЕС, което е доста възможен сценарий, може да доведе до добро представяне на паунда през следващата година.

Йената

Ако има централна банка, за която с голяма доза сигурност може да се твърди, че ще е последната, която ще започне с нормализиране на паричната си политика, то това определено е – японската. Инфлацията продължава да души икономиката на страната, макар и тя да започва да проявява признаци на съживяване.

Това обаче, няма как да продължи да се случва трайно със силна йена. На този етап, световната икономика расте здравословно и най-вероятно ще продължи да облагодетелства и японската икономика.

Известни финансови сътресения в началото на годината, биха могли да инициират моментно поскъпване на йената, спрямо останалите валути, през първото тримесечие, но това определено може да са добри нива за заемане на дълги позиции. Знаем, че йената се приема като „остров на спасението“. Когато инвеститорите обаче, видят, че няма нищо страшно на хоризонта и апетита им към риск отново се върне, то йената най-вероятно ще продължи да поевтинява, спрямо останалите основни валути и особено спрямо високодоходните валути.

В обобщение, налице са всички фактори за силно поевтиняване на йената отвъд първото тримесечие на следващата година…

Австралийски и новозеландски долар – валутите на 2018-та?

Това е залога ми за най-силни валути за следващата година. А причините са три.

Първо, китайската икономика, основен търговски партньор на двете страни, най-вероятно ще продължи да се развива изключително добре. Второ – според много експерти, следващата година ще е изключително добра за суровините, които изоставят в представянето си зад финансовите пазари.

И на трето място – инвеститорите подценяват темповете с които двете централни банки, могат да се върнат към повишение на лихвите.

Или било каквото било за двете валути – през първите три месеца на годината. След това – най-вероятно силно нагоре. Между другото, трябва да следите двете валути много отблизо, защото поскъпването им може да стартира и далеч преди края на първите три месеца.

Предупреждение за риск: Настоящият материал е с аналитичен характер и не бива да се приема като съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари. Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.