Forexnews.bg
Печелившите валути на 2018-та година? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 28 Декември 2017 09:21

currencyСлед най-лошата година за долара от над десетилетие насам, търгуващите на валутните пазари, започват да се чудят кои ще са най-добрите валути на следващата година. Експертите обаче, не са единодушни по този въпрос.

И докато всички пазарни участници очакват Фед да продължи с политиката си на повишение на лихвите и нормализиране на монетарната си политика, въпросът е как това ще се отрази на основните валути догодина?

Ето част от възгледите на анализаторите по отношение на някои от основните валути.

Йената

Текущо при нива от 113.21 йени за долар, японската валута се очаква да поскъпне спрямо зелените пари. Средните очаквания на анализаторите са за 112 йени за долар, през следващата година.

Централната банка на Япония, се очаква да сигнализира известна промяна в настоящата си монетарна политика, според Марк МакКормик, от FX strategy. Той очаква доларът да достигне пик до нива от 115 йени, след което да промени посоката си и да се насочи към нивото от 100 йени през следващата година.

Хуан Прада, валутен стратег в Barclays Plc, също очаква йената да поскъпне спрямо долара, следствие на постепенно повишение на инфлацията в страната. Той е доста агресивен в прогнозите си, като очаква поевтиняване на долара, спрямо йената до нива от 105 йени до края на следващата година.
Не всички обаче, очакват толкова сериозно поскъпване на йената, спрямо долара. Много от тях, смятат, че японската централна банка ще е сред последните, от основните централни банки, които ще променят стимулиращите си политики.

Еврото

Текущо около 1.19, еврото се очаква да поскъпне до средно 1.21 през следващата година, спрямо долара. Европа се представя най-добре, сред всички водещи континенти, следвана от Северна Америка. Добрите данни за ръста на икономиката на еврозоната и постепенното възстановяване на инфлацията в региона, се очакват да доведат до по-нататъшно нормализиране на монетарната политика на ЕЦБ.

Анализатори от Credit Agricole, смятат, че единната валута има потенциал за поскъпване до нива от 1.23 спрямо долара до края на следващата година. „ЕЦБ намалява стимулите си, като в същото време е налице сериозен ръст и приток на капитали към Европа”, мотивират очакванията си от френската банка.

Според Бипан Рай от Canadian Imperial Bank of Commerce, напълно е възможно еврото да поскъпне до нива от около 1.25 през следващата година. Това е много вероятно да се случи към средата на следващата година, когато ЕЦБ се очаква да промени тона си в далеч „по-агресивна посока”. Това би подкрепило еврото, според Рай.

Скандинавските валути

Шведската крона се търгува в момента при нива от около 9.8692 спрямо еврото. Средните прогнози на анализаторите са за 9.30 за следващата година. В същото време норвежката крона се разменя при нива от 9.8647 за евро, а прогнозите си за 9.20 за следващато година.

Най-добре представящите се валути през следващата година, могат да са сателитните на еврото – скандинавски валути, според анализатори на Barclays.

Канадксият долар

Канадският долар се разменя в момента при нива от 1.2631 канадски долара за един щатски. Прогнозите са за по-нататъшно поскъпване на канадската валута, до нива от 1.23 през следващата година.

Канадската централна банка, се очаква да е една от най-активните по отношение на повишението на лихвите през следващата година, смятат експерти от Wells Fargo. От там прогнозират поевтиняване на щатския, спрямо канадския долар до ниво от 1.18 през следващите 12 месеца.

Силният ръст на канадската икономика, произлизащ от поскъпването на петрола, в съчетание с очакваното по-нататъшно повишение на лихвите, са фактори, които най-вероятно ще окажат благоприятно въздействие върху канадската валута.

Австралийският и новозеландски долар

Австралийският долар, който в момента се търгува при нива от 0.7770, спрямо щатския, се очква да е 0.80 догодина. В същото време, новозеландският, при нива от 0.7070 в момента, се прогнозира да поскъпне до 0.72.
Централните банки на двете страни, вече нямат нужда от стимулиращите си монетарни политики и това може да преправи пътя на двете валути нагоре. Според експерти от HSBC, възможно е австралийският долар да поскъпне до 0.84 долара през следващата година, а новозеландецът – до 0.75.