Forexnews.bg
Bundesbank: Няма да има криптовалута в еврозоната ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 27 Декември 2017 10:27

ECBЧленът на немската централна банка Карл-Лудвиг Тийл, заяви по повод на спекулациите за представяне на криптовалута в еврозоната, че това едва ли ще се случи и предупреди за потенциални загуби за инвеститорите при насочване на средства в криптовалути, като биткойн.

„Дигитални пари за централните банки, като аналог на кеша, в момента, не са на дневен ред“, коментира Тийл пред немските медии в събота.

Дигиталните валути, позволяват на потребителите да правят онлайн транзгранични транзакции почти в реално време, без необходимостта на посредник, което на практика повиши тяхната популярност през изминалата година.

Биткойнът, най-голямата и разпознаваема от инвеститорите криптовалута, поскъпна близо двадесет пъти през 2017-та година, достигайки за момент рекордна стойност от 20 000 долара.

Последва обаче, рязка обезценка и поевтиняване на криптовалутата с цели 30%, само за ден, през изминалата седмица, което дойде да припомни на инвеститорите, че криптовалутата може не само да поскъпва.

Все повече експерти, започнаха да говорят за „балонизиране“ при криптовалутата и потенциално „пукане на балона“. Разбира се, трябва да отбележим, че подобни мнения, имаше и при нива на биткойна от 5 000 долара, включително и от известни банкери, като Джейми Даймън. Това обаче, не попречи на биткойна, да поскъпне четири пъти след тях.

„В момента е налице силно поскъпване в стойността на биткойна, което го прави податлив на рискове от рязка обезценка“, коментира още Тийл.

Критиците на биткойна, припомнят, че анонимността на биткойна, го прави изключително удобен за „пране на пари“. Това може да доведе до по-сериозна регулация на криптовалутите в световен мащаб.

Някои експерти, дори смятат, че потенциална сериозна обезценка на криптовалутите, би могло да засегне и останалите финансови пазари.

Други, като нобеловият лауреат Джоузеф Щиглиц, заявиха, че криптовалутите трябва да бъдат обявени за незаконни.

Инвеститорите, които търгуват с криптовалути, се оказва, че са много слабо запознати със същността и рисковете на тези инвестиционни продукти, което може да им донесе сериозни загуби на капитал.