Forexnews.bg
Какво може да се случи, ако Тръмп бъде отстранен? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 04 Декември 2017 09:43

trumpФинансовите пазари преживяха труден петък. Водещите щатски индекси, се понижиха силно моментно, след като стана ясно, че Майкъл Флин, призна, че е излъгал в дадените показания пред ФБР и може да предостави нови доказателства за неподходящи взаимоотношения между президента Тръмп и Русия.

Какво може да се случи?

Повишават се шансовете, за това президентът Тръмп да отстъпи от поста си. Това може да е най-лошия сценарий за инвеститорите, защото би довело до сериозна политическа несигурност, в момент когато акциите поскъпнаха сериозно в очакване на данъчната реформа на Тръмп. Последната обаче, закъснява и са налице сериозни шансове да не стане реалност от началото на следващата година, каквито бяха реалните очаквания на инвеститорите.

Налице е реална възможност, Вашингтон, да се насочва към най-голямата си криза от скандала Уотъргейт в началото на 70-те години на миналия век. В същото време, при отстраняване на Тръмп, се очаква той да бъде заменен на поста от настоящия вицепрезидент Майк Пенс, който би се превърнал преждевременно в 46-я президент на САЩ.

И докато все още, това изглежда като сравнително малко вероятен сценарий, все повече инвеститори започват да се чудят, какво би означавало президент Пенс за щатските фондови пазари?

„Първоначална реакция при подобен сценарий, би било спиране на така нареченото Тръмп рали, отвело щатските индекси до нови исторически рекорди“, коментира Питър Кени, главен стратег в Global Markets Advisory Group. “Инвеситорите наистина започнаха да се чувстват комфортно, относно това, какво да очакват от Тръмп, като президент“.

Фундаментално, щатската икономика остава в добра форма, в среда на ниска инфлация и стабилен ръст. Междувременно номинацията на Тръмп за заемане на поста за ръководител на Фед на Джером Пауъл, спечели адмирациите на пазарните участници.

Възможно е, след първоначалния шок за пазара, при потенциално отстраняване на Тръмп, пазарите бързо да намерят подкрепа, смята още Кени. Пенс, е много вероятно да продължи с планираните от Тръмп политики, по отношение на данъчната реформа, както и номинирания Пауъл.

Или, според редица експерти, подобна политическа несигурност, може да бъде краткосрочна и бързо преодоляна. А ако се следва съвета на Бъфет – да се купува, когато всички се страхуват, евентуална по-дълбока корекция на индексите, би могла да предоставя добри възможности за инвеститорите да влязат на пазара.

Междувременно, щатските пазари се очаква да отворят при нови исторически рекорди. Индексът на сините чипове S&P 500 се търгува при нива от близо 2 660 пункта рано тази сутрин.