Forexnews.bg
GS: Биткойнът е суровина ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 01 Декември 2017 10:08

bitcoin-1Биткойнът е по-скоро като златото, отколкото като щатския долар, според Джеф Къри, ръководител на звеното за суровини на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs, в специално интервю за финансовото издание Bloomberg TV.

Биткойнът не разполага със същото количество ликвидност като златото обаче, което е и основната разлика с метала.

Според Къри, биткойнът е суровина, като всички останали. Ето и тезата на експерта, защо криптовалутата, може да се приема като суровина:

„Биткойнът е суровина. Финансовите активи, по дефиниция, носят тежести свързани с тях. Вземете например доларова банкнота, тя носи задължения на щатското правителство. Суровините, за разлика не носят задължения. Те са просто активи и когато мислите в контекста на това по отношение на биткойна, той не е много по-различен от златото. Не виждам причини защо има толкова враждебност към него“, смята Къри.

Според Къри, цената на биткойна се определя от пазара и не е подкрепена от парвителство, публична, или частна компания, точно както златото.

Разбира се, биткойнът е много по-волатилен от златото и Къри обяснява, че ликвидността е основна причина за това. Има злато на стойност 8.3 трилиона долара в световен мащаб, докато пазарната капитализация на биткойна е близо 165 милиарда долара, което го прави много по-слабо ликвиден и по-волатилен.

„Централните банки контролира огромна част от предлагането на злато, което прави сравнението между биткойна и златото доста трудно“, смята още Къри

Коментарите на Къри стават реалност, след като цената на биткойна достигна нива от над 11 000 долара, след което само ден по-късно поевтиня до под 10 000 долара. Те идват и в момент, когато ръководителя на Goldman Sachs – Лойд Бленкфейн обяви, че все още обмисля възможността за биткойна.

Метеоричното поскъпване на биткойна повиши обществения интерес към криптовалутата до рекордни нива.